Преминете към основното съдържание

Кои държави имат министър на щастието?

И как се изчислява брутно национално щастие? Търсим отговорите в Международния ден на щастието, който в ELLE празнуваме и без министър
© iStock

Седемгодишната ми дъщеря не знае какво е брутен национален продукт, нито министър, но знае какво е щастие. И ние, в редакцията на ELLE България, не знаем какво е да живееш в страна, в която има министър на щастието, но това въобще не ни пречи да отбележим 20 март – Международния ден на щастието, подобаващо.

А също и да потърсим малко отговори за държавната политика на щастието. Не българската, естествено – съмняваме се, че дори и внуците ни ще доживеят министър, който да се грижи за народното щастие... Така, както е в Бутан.

Всъщност, идеята за Международен ден на щастието е по инициатива именно на кралство Бутан. На 28 юни 2012 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 20 март за световен ден на щастието. Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие. ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

В кралство Бутан, инициатор на идеята на световен ден на щастието, е въведен показател Брутно национално щастие още през 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.
Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser