Преминете към основното съдържание

Кой е най-добрият спорт за детето ви

Вижте кои физически активности трябва да избягва според здравословното му състояние и на коя възраст специалистите препоръчват да започне
© iStock

Най-подходящата възраст за определяне предразположеността на детето към определен вид физическа активност е около 5-6 години. Голяма част от спортните дисциплини вече станаха доста сложни и изискват изключителни способности, които се развиват от най-ранна детска възраст. Затова е важно да не изпуснете момента.

Но не бива да изпадате и в другата крайност. Има спортове, за които детето трябва да е достатъчно пораснало физически, за да може да издържи натоварването без напрежение и негативни последствия за здравето. Затова е добре, преди да се захванете с избора на подходящ спорт за детето си, да се консултирате с лекар и психолог.

По лекарско предписание

Ограниченията, свързани със здравето, са първият критерий при избора на спорт. Добре е специалист да направи комплексно изследване, преди да разреши на детето да посещава определен вид спорт. Редовният медицински контрол е важен и после, когато детето вече упражнява даден спорт. Добре е на 6 месеца детето да бъде преглеждано. Медицинските показания за заниманията със спорт се делят на абсолютни и относителни. Например хроничните болести могат да бъдат относителна пречка – всичко зависи от тяхната форма. Ако детето има сериозни проблеми с нарушения на сърдечния ритъм, високо кръвно налягане, хронични проблеми с дихателните органи (най-често - бронхиалната астма) и храносмилането (хроничен гастродуоденит), е по-добре да не се занимава активно със спорт, а по-скоро да го насочите към лечебна физкултура. Този избор е по-подходящ, защото иначе засилените натоварвания могат да навредят на здравето му.

© iStock, Плуването не е подходящ спорт за децата с хроничен тонзилит, синузит и всякакви заболявания на горните дихателни пътища.

Има здравословни проблеми, които веднага и еднозначно изключват определени видове спорт от списъка:

На децата със слабо зрение не се препоръчват хокей, футбол, баскетбол, волейбол, спортна гимнастика, ски, а също и спортовете с контактно единоборство.

За децата с хроничен тонзилит, синузит и всякакви заболявания на горните дихателни пътища не са подходящи „студените“ спортове – ски, кънки, а и плуване. Басейнът не е препоръчителен и при заболявания на пикочно-половата система.

Не е добре най-малките деца да се занимават със спортове, при които заради неправилни тренировки може да се получи асиметрично развиване на мускулатурата (например тенис, бадминтон).

© iStock, При избора на спорт за детето си винаги трябва да се съобразявате с неговия характер и темперамент

Темперамент и спорт

При избора на спорт за детето си винаги трябва да се съобразявате с неговия характер и темперамент. Всякакви отборни видове спорт биха се харесали на децата, които нямат проблеми с общуването. Отборното спортуване е подходящо и за по-импулсивни, емоционални деца. Не за всички деца е лесно да се адаптират към видовете спорт, където се изискват търпение, замисляне, старание в повтарянето на множество монотонни упражнения – например тенис, гимнастика и фигурно пързаляне.

От друга страна, на детето, което иска да е в центъра на вниманието, вероятно биха му паснали занимания, в които има повече зрелищност. Става дума за спортове, при които е необходим кратковременен изблик на енергия – например плуването на кратки дистанции, бягане на 100 м. Такива деца постигат добри резултати в борбата, ските, тениса. От тях могат да се получат добри гимнастици, акробати, сноубордисти и скейтбордисти.

Тихите, по-срамежливи деца обикновено не харесват груповите активности в спорта. Отборните игри със строги правила могат да доведат до това детето да се затвори напълно сред по-бойките си връстници. За такива деца не са подходящи и спортовете с единоборство или такива, които залагат на лидерство. За ранимите и чувствителни натури са много по-подходящи индивидуалните занимания като плуване и конен спорт. Интровертите лесно понасят монотонните тренировки, те са дисциплинирани, издръжливи, рядко се разсейват, затова могат да постигат добри резултати при спортове на дълги разстояния.

Има деца, при които по начало е понижена потребността от двигателна активност. Съвсем не се налага те да се натоварват със сериозни занятия – това няма да им донесе нито повече радост, нито полза за здравето.

© iStock, Интровертите лесно понасят монотонните тренировки, те са дисциплинирани, издръжливи, рядко се разсейват

Златни“ правила при избора на спорт

1. Според някои изследвания, голяма част от децата - около 1/3, които посещават спортни школи, не харесват спорта, с който се занимават. Една от причините е грешката на родителите, които избират спорт за детето си на териториален принцип. Не е правилно детето да се спортува нещо, което му е неприятно, просто защото е близо до дома му – трябва да се занимава със спорт, който харесва. Заниманията не трябва да са в тежест. Основното е да се помогне на малкото дете да развива способностите, които са му дадени от природата, и да се мотивира да развива умение да преодолява трудностите.

2. Трудно е да се определят със сигурност спортните предпочитания на 3-4 годишни деца (а и на малко по-големите), затова е важно родителите да помогнат. Покажете им снимки и видео в интернет, обяснете им правилата и с какво е полезен и интересен всеки вид спорт. Тогава детето ще изрази своите предпочитания и заедно ще вземете решение. По-нататък, в училищна възраст, ако няма здравословни пречки, е най-добре изборът на спорт за детето да се взима на семеен съвет, като най-важни са желанията и способностите на детето.

3. Американската академия по педиатрия препоръчва да се изчака до навършване на 6-годишна възраст, преди детето да бъде запознато с отборните спортове, защото преди тази възраст децата не схващат напълно концепцията за съвместна работа. Хлапетата могат да запомнят само малко количество инструкции – все още не е по силите им да усвоят тънкостите на играта.

4. Изтощение, разсеяност, нарушения на съня, тикове, натрапчиви движения и ритуали, плачливост и какви ли още не странности в поведението на детето могат да са следствие от прекомерни натоварвания. Ако тези невротични симптоми отминават през ваканцията, когато обикновено спортните занимания по школите спират, вероятно една от причините е неправилно организиран тренировъчен процес.

5. Много е важно да откриете правилния треньор. Той трябва не само да владее тънкостите на спорта, но и да бъде добър педагог и психолог. Избягвайте онези, които без сериозна причина повишават тон, защото след известно време е възможно именно треньорът да откаже детето да спортува или – още по-лошо – да развие комплекси у детето. Намерете начин да присъствате на обикновена (не показна) тренировка, поговорете и с останалите родители, чиито деца посещават заниманията при този треньор. И имайте предвид, че ако записвате детето си при някого, защото е показал високи спортни постижения като състезател, това не гарантира, че попадате при добър треньор. 

Още по етикети

спорт , деца
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser