Преминете към основното съдържание

Кой е Сергей Параджанов и защо да посетим уъркшопа му?

Един от най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век, чието изкуство го лишава от свобода цели 12 години
© "Цветът на нара" от Сергей Параджанов

Според Жан-Люк Годар Сергей Параджанов създава истински храм на киното от образи, светлина и истина. Работата на изключителния творец и забележителните му способности за визуализация впечатляват Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

Параджанов е почитан и ценен сред самите кинематографисти.

Сергей Параджанов е арменец по националност. Роден е през 1924 година в Тбилиси, след което учи кино в Москва, а после живее и работи доста години в Киев. През 1964 година снима филма „Сенките на забравените прадеди", който му отрежда място сред най-големите имена в киното.

Режисьор, творец и художник, артистът обичал да казва „Имам три родини - роден съм в Грузия, работил съм в Украйна и ще умра в Армения“.

 Филмите на Параджанов носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската културa, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Неговият следващ антивоенен филм „Kиевски фрески“е забранен. През 1966 година Параджанов е поканен в Армения, където заснема филма „Саят Нова“, а съветската цензура решава да го пусне на екран премонтиран и с името „Цветът на нара“. Независимо от всичко, и този филм получава международно признание, а междувременно провокира още повече недоволство у властите. Параджанов е арестуван в продължение на 5 години (в Украйна) и 7,5 месеца (в Грузия), и всъщност е лишаван от възможността да работи в продължение на 15 години.

©

„Забранено ми е да правя филми, затова започнах да правя колажи. Колажът е филм в компресиран вариант“- казва той и това е самата истина.

Въпреки всички трудности, проблеми и страдания на Параджанов, в неговото изкуство не съществува злоба, защото той следва принципа да отговаря на злото с доброта, той предпочита да „мъсти с любов“.

Параджанов е обичал да бъде сниман и често измислял сам темите на снимките. Много от добре познатите му портрети са резултат от екипна работа на съответния фотограф и самия Сергей. След като получава готовите снимки, той обикновено ги нарязва за колажи.

Тази специална фото-изложба в програмата на 22-рия София Филм Фест представя 40 фотографии с размери 40х50 см и в по-голям размер. 

Проектът „Параджанов“ на 22-рия София Филм Фест включва още:

-         Изложба на руския фотограф Юрий Мечитов на тема „Параджанов“ в партньорство с „Фотосинтезис“.

-         Уъркшоп по фотография с Юрий Мечитов в кафе-галерия „Фотосинтезис Арт Център“

-         Фотографска изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван

-        Разговор на тема „Сергей Параджанов“ с участието на режисьора Роман Балаян, директора на музея „Параджанов“ Завен Саркисян, директорът на международния кинофестивал „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и фотографа Юрий Мечитов.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser