Преминете към основното съдържание

Кои храни лекуват главоболието?

Различните видове главоболие изискват различно меню
© iStock

Главоболието може да бъде причинено от екстремни метеорологични явления, атмосферно налягане, емоционална и физическа умора, проблеми с гръбначния стълб, мускулите или съдови спазми, както и от много други фактори. В такива случаи често прибягваме до различни видове аналгетици и спазмолитици, които да потушат болката. Но има алтернатива. Оказва се, че това е храната. Вижте какво трябва да включите в менюто си, за да се справите с тази болка.

Добавете манган в менюто си

Ако причината за главоболието е стесняване на кръвоносните съдове, това е знак за липса на магнезий в организма. Неговото релаксиращо действие подобрява кръвообращението, клетките се насищат с кислород и спазмите си отиват. Продуктите с повече манган в състава си влияят благотворно върху главоболието в бъдеще. Добавете бадеми, тиквени семки и други ядки, с които ще обогатите менюто си с витамин В12, който е особено необходим на хора, страдащи от мигрена. Не се отказвайте от кафяв ориз, банани, кашу и авокадо.

Включете калий и вода

Картофите запълват липсите на калий. Оказва се, че два печени картофа могат да облекчат главоболието, ако то е свързано с обезводняване или махмурлук. В един картоф се съдържа три пъти повече калий в сравнение с един банан. Недостатъчно вода също може да бъде причина за главоболие. За да бъде максимално полезна водата, добавяйте в нея и един лимон.

© iStock

Консумирането на продукти, в които има повече съдържание на вода, също е особено полезно - тиквички, чушки, диня, краставици. В динята и в пъпеша се съдържа много магнезий.

Пикантните храни са ценен помощник в борбата с главоболието

© iStock

Ако главоболието е причинено от обща отпадналост, настинка или вирус, пикантните храни са ценен помощник. Лютото премахва блокажа на носните кухини, вследствие на което те се прочистват и кислородът насища организма по-лесно. Налягането в областта на главата спада и болката изчезва.

Ако почуствате, че мигрената наближава, направете си чай от джинджифил. Той има противовъзпалителен и антихистаминов ефект. Лютият червен пипер също помага. Влизащият в състава му алкалоид капсацин може да намали болката, тъй като влияе на предаването на сигнали до нервните окончания.

Как помагат кафето и чаят?

Много болкоуспокояващи съдържат кофеин. Ако употребявате в умерени количества кафе и чай (които съдържат кофеин), може да повлияете на главоболието. Те помагат при главоболие, причинено от промяната на метеорологичните условия и атмосферното налягане. В този случай е добре да пиете чая със захар, а кафето горчиво, но с резен лимон. Важно е да знаете, че една-две чашки могат да помогнат в този случай, но безконтролното консумиране обратно – може да засили пристъпите.

Калцият – лекарство срещу главоболие

© iStock

Ако главоболието причинява спазми на мускулите или напрежение, това е знак за недостиг на калций в организма. Дефицитът на този елемент води до нервно-мускулна възбудимост. Така че, опитайте се да включите в менюто си повече сирене, кисело мляко и други продукти, съдържащи калций. Млечните продукти също помагат за намаляването на пристъпите на мигрена, помагат за стабилизирането на кръвното налягане и предпазват от диабет.

Като коригирате съдържанието на ежедневното си меню, може да се избавите от главоболието.

Автор Люба Вангелова 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser