Преминете към основното съдържание

Кои са най-честите капани във връзката

...и как да ги избегнете с точните реплики в точния момент
50% от провалените връзки се разпадат заради лоша комуникация.
50% от провалените връзки се разпадат заради лоша комуникация. © iStock

Знаете ли, че 50% от провалените връзки се разпадат заради лоша комуникация. Като „лоша“ невинаги означава „липсваща“. В една пета от случаите проблемът е в съвсем другата крайност – прекалено много караници и твърде грубо отношение по време на спор.

Веднъж изрекли забележките си на глас, което, само по себе си, е полезно начинание, някои партньори попадат в капана на емоциите и не успяват да овладеят тона, думите, нападките си. „Мислят си, че другият е виновен те да се чувстват така, но не виждат собствената си роля в ситуацията. Убягва им това, че колкото по-изпълнени с гняв изглеждат, толкова по-отбранително-нападателно ще се държи половинката им“, обяснява Джоузеф Грени, уважаван лектор, консултант и автор на бестселъра „Ключовите разговори“..

Как беше денят ти?

Ноам Острандер, професор по социални дейности от чикагския частен университет „Де Пол“, дава пример с един често срещан при семейните двойки проблем: скандалът „Пет и половина“.


8 ЗАКОНА ЗА РАЗУМНИЯ ЕГОИЗЪМ В ОТНОШЕНИЯТА


Както вероятно се досещате, той засяга времето след края на работния ден, когато партньорите се прибират у дома и единият няма търпение да разкаже как е минал денят му, но другият избягва темата, защото се нуждае от време за пренастройване. В резултат, първият напада втория, че е незаинтересован, а той пък се чувства несправедливо обвинен. И сърденето е в кърпа вързано.

За да го избегнете: Спрете да следвате все същия сценарий и след като обясните един на друг как всеки се чувства спрямо ситуацията, измислете нов, който да устройва и двама ви. Например, обещайте си на влизане вкъщи да се целунете и да си кажете „Здрасти“, но след това да си дадете 15-ина минути, в които да решите какво искате да разкажете и какво за деня на другия искате да знаете.

Да го обсъдим после

Когато усетите, че помежду ви има нещо за изглаждане, не бързайте да се впускате в диспут. Достатъчно е да кажете: „Да го обсъдим по-късно, когато сме по-свободни/спокойни/насаме?“

„Насрочването на ден или час за изясняване на разминаванията позволява и на двамата партньори да изпуснат парата, да преосмислят нещата и да отсеят важните за казване неща“, обяснява клиничният психолог Дебора Гроуди. Спечеленото време ще ви спести импулсивни реакции, за които по-късно бихте могли да съжалите.

Ти не ме слушаш!

Когато седнете да обсъждате проблема, най-важното за успешното разрешаване на конфликта е да слушате. Без да прекъсвате! Знаем, че е по-трудно, отколкото звучи. Защото със сигурност, докато любимият ви говори, в главата ви ще изникнат въпроси, които ще трябва да запомните, докато дойде вашият ред да говорите. Много е важно да го направите обаче. Иначе рискувате да стигнете до задънена улица, а именно: „Ти не ме слушаш!“

За да го избегнете: Ако партньорът ви се оплаче, че не го слушате, по-добре го попитайте за неговата гледна точка: „Какво те кара да мислиш така?“, вместо да налагате своята: „Е, слушам те, така че грешиш.“ През цялото време поддържайте зрителен контакт – следването на говорещия с поглед подсилва усещането, че внимавате. И обратното – извъртането на глава може да се изтълкува като израз на възмущение и несъгласие.

Не мога повече

По време на спор все някой от двойката влиза в режим „бий се“, „бягай“ или „стой на място“. Трите състояния се активират, когато се чувстваме в опасност, обяснява Острандер. „Бий се“ се отнася за случаите, в които стресовите хормони ни дават достатъчно енергия – не да се бием в буквалния смисъл, но да се отбраняваме със съответни нападки. Често срещана реакция е т.нар. „бягство“, или излизането от стаята. „Замръзването“ се случва, когато човекът просто спира да реагира по какъвто и да е начин, с надеждата да бъде оставен на мира.

© iStock, "Обичам те и няма да избягам."

За да го избегнете: „Почувствате ли се сякаш не ви слушат, прекъснете спора, като обявите пауза“, съветва професорът. Кажете например: „Да си починем за малко? Трябват ми 10 минути да се успокоя. Обичам те и няма да избягам. Ще се върнем към това след малко и ще намерим начин да се справим.“

Ти никога...“

Един от най-честите капани на споровете е отправянето на обвинения, започващи с „Ти никога...“ Сигурни сме, че поне веднъж и вие сте се троснали на любимия, че не е направил нещо, което ви се е искало да направи, но вместо да го помолите, директно сте го нападнали. Дали ще е свързано с нещо прозаично, като пускането на прахосмукачката, или с романтичен жест, като купуването на цветя за вас без повод, причината да не получавате желаното е, защото не сте го формулирали на глас. Но тропането с крак „Защо не направи...?“ е по-лесно от признаването на нуждата да бъдем отменени или обгрижени.

За да го избегнете: Обяснете, че не се чувствате добре, когато се приберете вкъщи и видите разхвърляния хол. „Би ли прибрал някои от твоите неща?“ е директен, но не неуважителен въпрос, в сравнение с косвеното обвинение, че партньорът ви е провал в живота, задето не си вдига чорапите от пода. А и е по-вероятно да постигнете желания резултат.

Съжалявам, сгреших“

„Хората се различаваме не само по начините, по които изразяваме любовта си, но и по начините, по които се извиняваме“,казва проф. Острандер. „Не е достатъчно да осъзнаете, че сте наранили любимия си човек и че е редно да му кажете нещо. Нужно е да го познавате толкова добре, че да му поднесете извинението си по разбираем за него начин.“ Някои от нас очакват големи жестове, други се впечатляват от големи думи, но със сигурност и едните, и другите знаят смисъла на: „Съжалявам, че нараних чувствата ти! Ще се постарая да не го правя повече.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser