Преминете към основното съдържание

Кои са враговете на женската плодовитост?

Около 15% от двойките се консултират с лекар поради безплодие. Броят им значително нараства през последните години.
© iStock

Безплодието в цифри

Според статистиките на Световната здравна организация:

  • в 37% от случаите безплодието се дължи на жената
  • в 35% безплодни са и мъжът, и жената
  • в 8% причините са в мъжа
  • в 20% от случаите не се открива никаква причина за безплодието на двойката.

Първа причина – възрастта на жената

Това е несправедливо към жените, но така е пожелала природата! При раждането си всяко момиче има около 400 хиляди първични фоликули /яйцеклетки/ в двата яйчника. От тях само извънредно малък брой се развиват и достигат пълна зрялост. По време на активния полов живот на жената, който трае средно около 30 години, узряват към 13 фоликула годишно или всичко около 400 за целия период.

На 40-годишна възраст половината от жените вече не могат да забременеят по естествен начин.

Проблеми с теглото

Многото излишни килограми предизвикват хормонални смущения при жените, които са свързани и със способността за забременяване. В повечето случаи с нормализиране на теглото шансовете за зачеване се възстановяват.

При напълняване от „мъжки” тип, тоест около талията, се забелязват проблеми с овулацията, включително липса на овулация, както и поликистозни яйчници.

Прекалено ниското тегло в случай на анорексия също може да доведе до трудности за забременяване.

Цигари

Тютюнопушенето намалява плодовитостта и при мъжете, и при жените. Изследванията сочат, че двойките пушачи имат нужда от повече време за зачеване.

Някои заболявания

  • Инфекциозните заболявания, предавани по полов път, могат да доведат до спад на плодовитостта.
  • Ендометриозата, която засяга 5 до 10% от жените, се характеризира с болки по време на менструацията и на сексуалните контакти и е свързана с развитие на тъкан в коремната кухина и върху яйчниците. Болестта предизвиква намаляване на броя на яйцеклетките
  • Поликистозните яйчници се срещат при около 10% от жените и често се свързват със свръхтегло. Менструацията става нередовна, увеличава се обемът на яйчниците.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser