Преминете към основното съдържание

Коя е най-добрата възраст за брак?

Според учените най-добре е да сключваме брак след 28-годишна възраст
© iStock

В проучване на ръста на населението, проведено между 2006-та и 2010-та година, учени от цял свят са достигнали до извода каква е възрастта, в която бракът е най-добро решение в отношенията в двойката. Най-ниска е вероятността за развод в двойка, която е сключила брак във възраст между 28 и 32 години, според Никълас Волфингър, социолог от университета в Юта (САЩ).

Според същия учен шансовете за последващ развод са доста високи, ако отношенията в двойката са легализирани доста преди да навършат 28 години. В този случай това е свързано с липсата на зрялост и способност да се справят с трудностите. Липсата на образование също повишава риска от развод, независимо от възрастта на съпрузите.

В периода, който е посочен от учените (28 – 32 години) за сключване на брак рискът от развод е едва 11%, а след 32 години намалява на 5%. Самият социолог Волфингър уточнява, че това е относително нова тенденция. Данните от проучването му били приети скептично от други учени. Британският брачен консултант Ендрю Маршал отбелязва, че проблемите в брака между хората не се появяват вследствие на това дали са сключили брак прекалено рано или късно. Най-трудната част идвала от опитите им да се поддържа т. нар „идеален брак“. Илюзията, в която всички вярваме, е, че можем да срещнем човек, който 100% да ни разбира и приема, и тогава всички проблеми ще отпаднат от самосебе си. Според Маршал грешка е да се опитваме да правим всичко „правилно“: да изберем правилния човек, правилния път, да се оженим в правилния ден и т. нат. Хората, които желаят да спазват всички необходими ритуали, по този начин желаят да покажат на останалите, че те имат право на брак. Психолози, социолози и други специалисти са стигнали до извода, че разводът по-често е иницииран от жените, а не от мъжете.

Учените стигнали и до още един извод, изучавайки условията на живот в двойките: при определени условия тези, които живеят сами, са също толкова щастливи, както и връстниците им, които са в брак.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser