Преминете към основното съдържание

Коя козметика не трябва да споделяте с приятелки?

Дори и да е сестра ви!

© iStock

#1. Спирала

Често се е случвало да докосвате лигавицата на окото си с четката на спиралата. Тези супер чувствителни зони не могат да се защитават от бактерии както кожата ни. Няма нужда да обменяте микрофлора с приятелката си. Така лесно може да се заразите с конюнктивит. Това правило се отнася и за молива за очи. Дори и само вие да ползвате спиралата си, най-добре да я сменяте на всеки 2-3 месеца. Дори на собствените си бактерии не трябва да давате възможност да се размножават.

#2. Четки за грим

Независимо какви са космите на четката, тя съхранява всякакви отделени клетки на кожата, а това е перфектна хранителна среда за бактерии. Особено, ако съхранявате четките си във влажно топло помещение като банята. Пъпки, папиломи и други несъвършенства – това е минимумът като „награда“ за ползването на чужда четка. Дори ако не почиствате собствената си четка, може да размножавате бактериите. Примерно на всяко 1-во число от месеца може да правите баня на четките.

#3. Кремът в кутията

Козметиката е идеален „развъдник“ за микроорганизми. Ето защо във формулите има толкова консерванти – те забавят развитието на бактерии, но не могат да го предотвратят напълно. Правилото е да взимате крема с помощта на чиста шпатулка, а не с пръсти. Малко от жените го правят. Така че, ако давате от своя крем на приятелка, това е възможно само, ако той е в закрит флакон туба. В тази опаковка бактерии не могат да проникнат.

#4. Козметика за устни

Червило, блясък и балсам за устни не се дават на никого. Устните лесно се напукват, а когато целостта им е нарушена, в тях лесно проникват бактерии и се инфектират. Дори и да не се вижда, не означава, че херпесът липсва.

#5. Четка за почистване на лице

Тези уреди отстраняват излишния себум от кожата, което налага внимателното им измиване след употреба. Ако бъдат използвани от друг, могат да нарушат pH на кожата и да предизвикат редица проблеми. Четката трябва да се сменя на всеки три месеца, както и четката за зъби.

#6. Пинсети за вежди и мигли

Пинсетите, с помощта на които се добавят снопчета мигли, или се отстраняват косми от веждите, са предназначени единствено за вас. Те често са в контакт с лигавицата. Същото се отнася и за епилатора, бръснача и принадлежностите за маникюр. На тях дори може да има следи от кръв, което налага да ги почиствате добре със спирт, за да не попаднат бактериите в кожата.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser