Преминете към основното съдържание

Коя зона издава възрастта ни?

Това е шията, която винаги е била символ на женствеността, но ние често я оставяме на заден план за сметка на лицето. Предлагаме ви да преразгледате отношението си към тази деликатна зона
© фотограф YANNICK LECONTE / @YANNICK_LECONTE / WWW.YANNICKLECONTE.COM грим и коса CLAVERIE BENOIT / @CLAVERIEBENOIT с продукти DIOR и BUMBLE & BUMBLE маникюр SYLVIE VACCA / @cameleongles / @ Ref Fuji / @kurebazaar модел LEA BURELH / @LEA_BURELH продукция

„Дяволът е в детайлите“ са казали много по-мъдрите от мен. Затова дори и да сте облечени перфектно, ако обувките ви са мръсни, това ще промени цялостното впечатление. Същото е и ако имате перфектна кожа и грим, но шията ви не е в толкова добра форма. Да, знаем, че зоната е деликатна и изисква специални грижи, но това не е основание да я неглижирате, нали?


КОИ МЕСТА ПО КОЖАТА ИЗДАВАТ ВЪЗРАСТТА ВИ?


Технологиите, които са ни „хванали“ за гушата

Телефони, таблети, компютри – всички те са сред основните причини шията ни да остарява толкова бързо. Казват го дерматолози, не аз. И го наричан tech neck. Искате ли да знаете защо? Вземете едно огледало, отпуснете го на нивото на гърдите и погледнете своето отражение – точно така изглеждате, когато общувате с приятели в социалните мрежи или отговаряте на служебния си мейл по телефона. А за съжаление, така прекарваме повече от 30% от времето си през деня.

Грижа преди, а не след

Що се отнася до шията, много по-трудно е да се отстранят последствията, отколкото да се предотвратят. Затова дерматолозите препоръчват да започнем да се грижим за деликатната зона още щом навършим 15 години. Освен задължителното почистване и хидратация е хубаво да си правите и лек масаж при нанасянето на продуктите. Във фронталната част на шията трябва да се движите от долу нагоре, а отстрани – от горе надолу в посока на лимфните възли. Термалната вода пък е супер продукт за по-младата кожа, защото при нея няма търкане при нанасянето и така се предотвратява разтягането на тази нежна кожа.

На повърхността

Първите признаци за стареене в областта на шията и деколтето започват да се появяват след 25-годишна възраст и точно тогава е време да погледнем сериозно към нея. Продуктите за почистване трябва да са със съставки, които съхраняват структурата на колагеновите и еластиновите влакна, например млечни гликопротеини, екстракт от жълтък, овес или трици. Използвайте нежни ексфолианти, но още по-добре – ензимни пилинги, тъй като те са много нежни към кожата, а и могат да се използват през цялата година. И не си мислете, че стандартният крем за лице ще ви свърши работа. По-добре е да използвате специални продукти за шия и деколте с антиейдж и лифтинг ефект.

Силата на тежестта

Заради своите анатомични и физиологични особености шията е доста сложна зона за дерматолозите. Именно там са разположени важни кръвоносни съдове, нервни окончания, а и щитовидната жлеза. Това изисква голямо внимание и ограничава прилагането на някои технологии. Например в тази зона не се правят инжекции с филъри, съдържащи калций. Също така не могат да се прилагат и лазерни процедури заради щитовидната жлеза. Добрият дерматолог ще избере комбинация от методи, всеки от които решава специфичен проблем на тази зона. Например за жените над 40 г. най-ефективна е комбинацията от хиалуронова киселина, плазмолифтинг и мезоконци. Плазмолифтингът задейства собствените регенеративни процеси на кожата. Плазмата се загрява, превръща се в гел и се инжектира в кожата. Това не само запълва бръчките и неравностите, но и стимулира синтезирането на колаген заради притока на тромбоцити. Що се отнася до мезоконците, те се закрепват към мускулите и позволяват равномерно да се повдигне цялата кожа. Преди това беше почти невъзможно, защото кожата на шията е по-тънка и не е толкова плътно „прикрепена“ към околните тъкани. А така може да се справим дори и с двойната брадичка.

И още нещо

Имайте предвид, че проблемите с красотата на шията може да са свързани не само със стареенето, но и с други фактори, които нямат никакво отношение към кожата или възрастта. Лошата стойка, кривите зъби или неправилно положение на долната челюст може да са причина за неприятната двойна брадичка. Затова ви препоръчваме освен към дерматолог да се обърнете и към ортодонт или ортопед, за да сте сигурни откъде идва проблемът и как може да се реши по най-ефективния начин. За да имате красива лебедова шия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser