Преминете към основното съдържание

Коледните сладки, които спасили брака на краля

Калисоните – най-популярните френски сладки за Коледа, са кулинарният патрон на Прованса
Калисони
Калисони © iStock

Кулинарният патрон на южното градче Екс ан Прованс – калисоните, са сред най-популярните френски коледни сладки. Смес от бадемова паста и захаросани плодове, на вкус те наподобяват марципан и са в бадемообразна форма с глазура.

В Екс ан Прованс дори има музей на калисоните. Намира се във фабриките на Le Roy Rene (www.calisson.com) и е безплатен. Там може да видите целия процес на появата на калисоните – от бадемовите насаждения през кулинарната обработка до луксозните опаковки в кутии с формата на диаманти, най-вероятно заради историята им.

Според някои родината на калисоните е Италия (заради препратки към калионите в текстове от XIII век), други ги свързват с о. Крит и десерта калистуния, направен от марципан и карамфил и заимстван от венецианците.

Най-разпространената легенда обаче разказва, че са създадени през 1454 г. за втората сватба на крал Рене. 23 години по-младата от него Жана била изключително тъжна, защото трябвало да мине под венчилото с толкова възрастен мъж. Тогава крал Рене поканил своя майстор сладкар да измисли нещо, което да накара кралицата да се усмихне. Сладкарят приготвил малки сладкишчета в бадемообразна форма и когато кралицата ги опитала, най-после усмивката й заблестяла. Така се появили калисоните, любимите сладки на кралица Жана. Говори се, че благодарение на тях бракът на краля просъществувал дълги години. Тази легенда обяснява и произхода на думата калисон – от френското calin, което значи прегръдка.

През XVI век в Екс ан Прованс започват да се отглеждат много бадеми заради калисоните, а по време на Голямата чума през 1629 г. хората са се предпазвали от болестта именно с тези сладки.

Балансираната хармония от плодови, цветни и шоколадови аромати и вкусове в комбинация с благоуханно бадемово брашно – калисоните са традиция за Франция и са задължителна част от новогодишните празници. Французите вярват, че калисоните пазят от лош късмет.

Рецептата, по която френските майстори сладкари приготвят калисони, е призната за кулинарно наследство и остава непроменена до днес. Правят се с плътен крем от фино смлени бадеми, захаросан провансалски пъпеш и портокалови кори върху основа от фина вафлена кора, покрити с айсинг глазура с различни плодови, цветни и шоколадови нюанси, под която има тънък слой марципан.

Продукти: 300 г сурови белени бадеми ● 200 г пудра захар ● 200 г сушен захаросан пъпеш ● 60 мл амарето ● 60 мл вода

За захаросаните цитруси: 3 портокала ● 3 лимона ● 100 г захар ● 100 мл вода ● пудра захар за разточване

За глазурата: 150 г пудра захар ● 1 белтък ● 1-2 с.л. портокалов сок

Приготвяне: Смелете фино бадемите, без да стават на паста, и ги смесете с пудрата захар. Сложете сместа в тава върху хартия за печене и сушете в загрята на 120 градуса фурна, без вентилатор, за около 30 минути. Нарежете пъпеша на кубчета, кипнете ги в смес от водата и амарето и оставете на слаб огън, докато течността се изпари. Докато се охлажда, измийте цитрусите, обелете корите им и запазете портокалите за сок. Бланширайте корите в кипяща вода за 30 секунди, след това облейте с ледено студена вода. Изхвърлете горещата вода и на нейно място изсипете нова, за да бланширате още 2 пъти (по този начин се премахва част от горчивия вкус на цитрусите). За захаросването на цитрусите кипнете вода и щом захарта се разтвори напълно, добавете бланшираните кори. Варете, докато течността се изпари. След това охладете. Смелете в блендер корите и пъпеша, докато станат на паста. Прибавете 2-3 с.л. прясно изстискан сок от обелените портокали и отново блендирайте, докато се получи гладка смес. Тогава сложете охладените бадеми и разбийте отново, докато стане гладко тесто. Покрийте с фолио и оставете в хладилник за 30 минути. След това разточете тестото върху плот, поръсен с пудра захар, и с помощта на ринг изрежете сладки с бадемообразна форма. Разбийте белтъка за глазурата леко и го смесете с пресятата пудра захар и портокаловия сок. Намажете глазурата с четка върху сладките и оставете да изсъхне и да се втвърди за около 30 минути. След това повторете. Бон апети!

Още рецепти от Прованса търсете в новия брой на списание ELLE!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser