Преминете към основното съдържание

Колекцията Gucci + Adidas свали границата между мъжкото и дамското облекло

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: IMaxTree

В своите бележки до пресата Алесандро Микеле направи връзка между огледалата и модата. „Дрехите са способни да отразяват образа ни в разширено и преобразено измерение... носенето им означава да прекрачим прага на трансформация и да се превърнем в нещо друго.” Крайният етап е това, което го вълнува. Той го изясни още в дебюта си на сцената на Gucci около 2015 г.

През изминалите години дефинициите за мъжко и дамски облекло се разграничават все по-малко. „Жените наистина се интересуват от мъжки костюми“, заяви дизайнерът. Може би е време да преосмислим точното им название, но така или иначе тук имаше всякакви костюми: кадифен смокинг с кристални детайли, рипсено кадифе, монохромни визии, карета и пайети, носени от жени и мъже. Ако преди вратовръзката бе позната като аксесоар към мъжкия костюм, то вече не е така.

За новата си есенно-зимна колекция Алесандро Микеле си сътрудничи с Adidas. Обединявайки традицията на дрехите и кодовете на спортното облекло, той добави типичните за Adidas ивици към костюмите и сля известния трилистник с логото на Gucci, върху бейзболни шапки и върху части от облеклата. Има интересни паралели между ДНК-то на двата бранда, не само заради ивиците (Gucci има две в червено и зелено, а Adidas има три в бяло), но също така заради приликата между трилистника на Adidas и пчелата на Gucci.

Микеле спомена, че е повлиян от снимка на Мадона, направена през 1993 г., в рокля на Лора Уиткомб. Тя е имала линия за улично облекло, лейбъл, който лицензира логото на спортни марки.

Днес сътрудничеството е най-големият бизнес, свързващ модата с по-широката култура, точно както правят знаменитостите. Мишел включи своя версия на роклята на Мадона в състава на колекцията си. С дълбокото си V-образно деколте и с дължина до глезена, беше една от малкото дрехи, които се разчитаха като традиционно женствени.

Колекцията получи името си Exquisite Gucci от сюрреалистичната игра Cadavre Exquis, при която сборът на изображенията или думите, написани от всеки един играч, се събира колективно в по-завладяващо цяло.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser