Преминете към основното съдържание

Колко бакшиш е прието да оставяме в различните държави

Докато в някои страни допълнителното възнаграждение е почти задължително, то в други оставянето на бакшиш се счита за обида
© iStock

Въпросите като, колко бакшиш трябва да оставим и на всяка цена ли трябва да заделим някой долар или евро за допълнително възнаграждение, винаги са будили разногласие в хората.

За едни, това е нещо напълно нормално, особено, ако са доволни от обслужването, за други, това е нещо, което никога няма да направят, а за трети, тази тема е истинско табу. Сигурни сме, че поне веднъж в живота ви се е случвало да изпаднете в неловка ситуация, особено, когато се намирате в друга държава и ви донесат сметката в ресторанта.

Дали трябва да оставите бакшиш или не? Ето как стоят нещата по света:

Франция

В ресторантите и кафенетата във Франция бакшиш в размер на 10 до 15 процента е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително, а ако се возите в такси, 10 процента от сметката са напълно достатъчни да оставите на шофьора и то само, ако сте доволни.

Англия и Ирландия

В британските ресторанти бакшишът, или от английски "тип" - е в размер на 10 до 15 процента от сметката. В Ирландия - максимум десет на сто. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.Китай 


Внимавайте! В Китай оставянето на бакшиш не е традиция и на много места се счита за обида или неуважение. Може да си позволите да оставите бакшиш само в големите туристическите центрове, където обслужващият персонал се радва на около десет процента бакшиш, чистачите в хотелските стаи на около 2-3 юана (което се равнява на около 50 стотинки), а екскурзоводите – на около долар.
 

Италия

В Италия бакшишът, или т. нар. "коперто" е вкючено в сметката и представлява един вид такса за покривката на масата, хляба и водата, които ви носят. В зависимост от класа на ресторанта, копертото може да варира от 2 до 10 евро на човек. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

© iStock

Португалия и Испания


Оставяне на монети от два и пет цента се счита за изключително невъзпитано в Португалия и Испания. В ресторантите на масата се оставят едри монети и банкноти, равняващи се на между 10 и 15 процента от сметката.

Египет

В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15 процента от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.

© iStock

САЩ и Канада


Тъй като заплатите на обслужващия персонал са много ниски, да оставите бакшиш в САЩ и Канада е задължително. 15 до 20% е приемливо за сметка в ресторант или някой дайнър. За таксиметровите шофьори  е прието да получават по 15% бакшиш, а чистачите и портиерите в хотелите – по 1 канадски или 2 щатски долара.

Тайланд и Малайзия

Тук са възприети западните маниери. 10 процента в ресторанта е обичайният бакшиш. Даването на по-малко от десет бата, равняващи се на около 50 стотинки, се смята за обида.

Япония


Както в Китай, оставянето на бакшиш в Япония не е традиция и на места с по-малко международни туристи може да се счете като обида. За доброто обслужване се благодари с подарък, а в големите хотели – с един до два долара.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser