Преминете към основното съдържание

Колко често перете чаршафите си?

Микробиолог обяснява колко често трябва го правим, за да не навредим на здравето си
© iStock

Проучване, направено наскоро, стига до извода, че пухените и синтетичните възглавници, използвани между 1,5 и 20 години, може да съдържат между 4 и 17 различни вида гъби. Бактерии и гъбички се събират и в гънките на чаршафите. А микробиологът от Нюйоркския университет Филип Тиерно предупреждава, че за кратко време леглото ни се превръща в истински развъдник на опасни за здравето ни микроорганизми.

Сред причините са потта, която отделяме в леглото, както и слюнката, клетките на кожата и други телесни течности. Учените говорят за десетки литри на година, така че нещата явно са доста сериозни, като се има предвид, че именно потта е идеална среда за развитие на гъбички. И това дори не е всичко! В собственото ни легло ние съжителстваме и с чужди микроорганизми, не само с нашите. Накрая, благодарение на гравитацията много и най-различни прашинки се озовават върху леглото ни също.


МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ УБИВА ПО 7 МЛН. ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА


Хората с алергии и астма са особено засегнати, но и всички останали. Защото една до две седмици натрупване на прах са достатъчни, за да започнем да имаме неприятни усещания, като например да ни сърби вратът или да ни се запушва носът. Ако отлагате прането по-дълго, целият този микросвят в гънките на чаршафите ви може да стане опасен за здравето, според Тиерно. Чаршафите трябва да се перат веднъж седмично, за да не се стига дотам.

 

Още по етикети

добра форма , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser