Преминете към основното съдържание

Колко често тревогите ни... се сбъдват?

Don't worry, be happy!
© istock

Интересно проучване са провели психолози от Penn State University в Пенсилвания. В него са взели участие 29 млади жени (90%) и мъже (10%), които в продължение на 30 дни е трябвало да записват тревогите си. Чрез текстово съобщение по 4 пъти на ден им било напомняно да записват това, за което са се тревожили през последните 2 часа.


5 СЪВЕТА ЗА ПОВЕЧЕ ВЯРА В СЕБЕ СИ


Резултатите почти категорично опровергават схващането, че с мислите си влияем на реалността, т.е. привличаме лошите неща, ако много си мислим за тях и се притесняваме, че ще се случат. При 91% от участниците нито една от тревогите им не се сбъднала, при останалите 9% дори и при сбъдване на някоя тревога резултатът бил в пъти по-лек от самите притеснения. Разбира се, тук имаме времева рамка от 30 дни, затова и тревогите е трябвало да бъдат по-скоро от сорта на "В петък няма да си взема изпита", а не "В някакъв етап от живота си ще развия рак".


КАК ДА РАЗЛИЧИТЕ ОБИКНОВЕНОТО БЕЗПОКОЙСТВО ОТ ДЕПРЕСИЯТА?


Констатациите, до които авторите на изследването, Лукас Лафрение и Мишел Нюман, достигат, подчертават т.нар. измамност на тревогата. Според тях думата "измамност" най-точно описва природата на тревогата. Тревогата по презумпция изисква да й обръщаме внимание, защото заплахата изглежда реална. В действителност почти винаги става въпрос за фалшива тревога.


3 МИТА ЗА ПАНИК АТАКИТЕ И КАКВА Е РЕАЛНОСТТА ЗАД ТЯХ


Авторите предлагат на хората, които много се безпокоят, "да гледат на тревогата като на ценно средство за справяне". Разглеждането на действителните данни за техните притеснения вероятно е променило убеждението на участниците, че тревогите са нещо, което винаги се сбъдва. Проследяването на притесненията може да бъде ефективен начин да се открие тяхната точност и да се намали страданието, което идва с хроничното безпокойство.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser