Преминете към основното съдържание

Какво означава „много“ кафе?

Изглежда, че пиенето на кафе има повече позитиви, отколкото негативи.
© iStock

Винаги сме си мислели за кафето като за приятен сутрешен ритуал или като за напитката, която ще ни събуди следобед в офиса или ще ни даде енергия за тренировка след работа. Но в скорошно изследване, се посочва, че консумирането на кафе до 4 чаши на ден може да намали с 20% риска от инсулт.

Въпросът тук е какво означава „много“ кафе? Както знаем кафето е антиоксидант също като флавоноидите, но понякога едно кафе е достатъчно, за да станете раздразнителни и нервни, дори да имате стомашни болки, да бъде нарушен съня ви. Все пак може да се възползвате от предимствата на кафето риск за здравето, но преди това се запознайте с малко информация по въпроса.

Една до три чаши кафе на ден

Тази дневна доза крие риск от леко повишаване на кръвното, като съответно хората, които пият по-малко от три чаши на ден, не са застрашени от това. Според редица изследвания, жените, които пият по две чаши кафе на ден са с 11% по-малко застрашени от сърдечна недостатъчност. Важно е обаче да се отбележи, че за хората, които генетично имат по-бавен метаболизъм, две до три чаши кафе на ден са много, защото тази доза увеличава с 36% риска от сърдечна атака. Тази доза подобрява умствената дейност и помага при запомняне на нова информация.

Три до пет чаши кафе на ден

Хората, които си позволяват до пет чаши кафе на ден са с около 25% по-малък риск от развитие на диабет, според изследване на Световния конгрес на Съвета за изследване на диабета и усложненията от него от 2012 г. Но ако вече сте болни от диабет, тази доза може да повиши нивото на кръвната ви захар с 8%, което би могло да влоши симптомите на болестта. Три до пет чаши кафе на ден имат плюсове за менталната функция: те намаляват с 20% риска от развитие на Алцхаймер. Според учените много е важно какъв вид кафе консумирате: кафе от френска преса съдържа много кафестол – съединение, което повишава холестерола.

Шест чаши кафе на ден

Това звучи наистина много, но е установено, че жените, които пият по толкова кафе на ден, имат с 15% по-голяма продължителност на живота. В това число обаче влизат и безкофеиновите кафета.

Изглежда, че пиенето на кафе има повече позитиви, отколкото негативи. По този въпрос мнение има и Роб ван Дам, асистент професор в катедрата по хранене в Харвардското училище за обществено здраве: „Не се наблюдава по-висок риск от смърт или заболявания при хората, които консумират до 6 чаши кафе на ден в сравнение с тези, които консумират по-малко. Ако трябва да кажа колко е здравословната доза кафе на ден, то това е между две и три чаши на ден, но не с грамажа на кафето от Starbucks например. „

Изключение разбира се правят бременните жени и всички хора, които смятат, че много кофеин пречи на съня им, на психическото им спокойствие или просто не харесват вкуса му.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser