Преминете към основното съдържание

Колко опасен е дисплеят на смартфона ни, ако не се почиства редовно и правилно?

Дисплеят на смартфона ни задържа вируси и бактерии до 96 часа

© iStock

Оставяте ли дори за минута телефона си? Или постоянно скролвате, четете, общувате чрез него? За какво трябва да внимаваме и как е правилно да почистваме не само това устройство, което е постоянно в ръцете ни, но и основните повърхности вкъщи плюс най-важното за маските, съветва докторът по епидемиология и превантивна медицина от Тракийския университет Георги Желев.

Дисплеят е основната, най-голяма и най-докосвана част на всички смартфони. Тя може да задържа вируси и бактерии до 96 часа. Почистването може да стане и с мокра кърпичка със съдържание на алкохол или спрей за почистване на електронни устройства. Добре е да се прави основно почистване на телефона поне веднъж на ден.

Замисляли ли сте се, че след като се приберете вкъщи и преди да си измиете ръцете със сапун, влизате в контакт с редица повърхности (дръжка на врата, ключ за осветление, кранчето на мивката), които, ако ръцете ви са заразени, ще бъдат заразени също. След това с чисти и дезинфекцирани ръце вие ще ги докоснете отново... За да не се случва това, експертът съветва с памучен тампон и спирт 70% (или твърдо алкохолни питиета като водка, ракия) да се почистят всички повърхности, които са докосвани, преди ръцете да бъдат измити. Тук не говорим за пода, защото той е повърхност, от която трудно можем да се заразим. Обработката на пода с хлор често може да създаде респираторни проблеми.

Как да използваме предпазните маски правилно? Когато е поставена на лицето ни, маската трябва да бъде намествана с придърпване отстрани, а не с хващане централно или с припъхване, защото така я замърсяваме.

16 развъдника на микроби, които забравяме да почистваме

Вижте повече

16 развъдника на микроби, които забравяме да почистваме

Навсякъде в домовете ни има замърсени места и неща, които сякаш се изплъзват от нашето внимание. Проверете тези „засади“, които микробите обичат да устройват – така...

Някои от най-разпространените митове за коронавируса

Вижте повече

Някои от най-разпространените митове за коронавируса

Когато човек е постоянно заливан от информация, идва момент, в който не знае на какво да вярва...

Защо трябва да почистваме лицето си по два пъти?

Вижте повече

Защо трябва да почистваме лицето си по два пъти?

Добавянето на още един продукт в ежедневното почистване на лицето е най-сигурният начин да имате красива кожа

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser