Преминете към основното съдържание

Колко полезни са ябълките в действителност?

Как най-популярният плод в света влияе на организма и фигурата

Уелска поговорка казва: An apple a day keeps the doctor away (Една ябълка на ден държи доктора далеч.). Най-популярният плод на планетата (всеки жител на Европа изяжда 25 кг ябълки годишно) и един от най-старите култивирани от човека, отдавна си е спечелил репутацията на „основен“ продукт в ежедневното меню.

Ябълките помагат за отслабването

И това изобщо не е мит, но с известни резерви. Плодът съдържа малко калории - само 54 на 100 грама. Освен това гликемичният му индекс (влияние върху кръвната захар) е доста нисък в сравнение с други плодове. Също така, здравата структура на ябълката изисква добро дъвчене и следователно по-внимателна консумация. Важно е да запомните, че ябълките се консумират най-добре сурови и цели, а не като компоти, сокове или на парчета. Но не трябва да разчитате на факта, че ще отслабнете, само защото ядете ябълки. Важно е храненето ви като цяло да е балансирано.

В допълнение, пектинът също помага за свалянето на килограми. Влакната на ябълката абсорбират течността в храносмилателния тракт, започват да се подуват и заемат повече място в стомаха - по този начин се чувствате по-сити по-дълго време.

Ябълките са полезни за зъбния емайл

Плодът помага в борбата с кариеса благодарение на антиоксидантите полифеноли, които създават един вид защитен филм и предотвратяват образуването на плака. Умерената киселинност на ябълката блокира действието на бактериите. Най-твърдите сортове са най-подходящи за такава „експресна помощ“. Излишно е да казвам, че яденето на ябълка никога няма да замени миенето на зъбите.

Ябълките си имат и минуси

Ябълката наистина е здравословен плод и то не само поради високото си съдържание на витамин С. Тя е източник на минерали и хранителни вещества, витамин А, магнезий и желязо. Намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания и възпаление на дихателните пътища. Но не бива да разчитате особено на нейните чудодейни свойства - в края на краищата полезните компоненти съвсем не са свръхестествени и те могат да се намерят и в други плодове, а количеството антиоксиданти тук е много по-ниско от, да речем, лилавите и горските плодове. Освен това някои сортове ябълки държат рекорда по брой пестициди и сте в голяма грешка, ако мислите, че можете да ги измиете с течаща вода. Друга възможност е да поставите ябълката в мека оцетна вода за няколко минути. Още по-добре, просто я обелите.

Изключете ябълките от менюто си, ако страдате от сезонни алергии - към цветен прашец или цъфтеж. Плодът може да засили реакцията дори докато приемате антихистамини, а това е опасно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser