Преминете към основното съдържание

Колко пъти на седмица трябва да посещавате фитнеса?

Зависи от целта ви
© iStock

Ако зададете този въпрос на професионален фитнес инструктор, той веднага ще ви попита каква е целта ви. Именно това определя и честотата на тренировките ви!

Натрупване на маса

Особеностите на тренировките за натрупване на мускулна маса изискват достатъчно време за възстановяване, обикновено една седмица. В зависимост от метода за разделяне на мускулните групи тренировките се редуват 2-3 пъти седмично. Ако имат време, бодибилдърите тренират ежедневно, но при този ритъм се занимават само с една мускулна група на ден. И не я докосват в следващите 7 дни.

Отслабване

За да свалите килограми, тренировките ви трябва да са по-чести и по-интензивни. Минимумът е 4-5 пъти в седмицата, а най-добре е 6 пъти и един ден почивка. Отдавайте полза на кардио упражненията. Например 3 пъти бягайте и 2 пъти се занимавайте със силови тренировки. Така процесът на отслабване ще се ускори.

Средностатистческият трениращ няма конкретни цели и може да тренира 1-2 пъти седмично, като през останалите дни може да се натоварва умерено с ходене пеш, каране на велосипед или просто с градинарство. Това натоварване е достатъчно за профилактика на физическата активност и за поддържане на форма.

Оптималната честота на тренировките е 3-4 пъти седмично, но това са средни показатели. А всяка програма трябва да бъде изготвена според конкретните й цели. Трябва да се отчитат фактори като ниво на физическа подготовка, натоварване, свободно време, цел и др.

Ако до този момент изобщо не сте спортували, влизането в спортен режим трябва да започне с 2 до 3 тренировки седмично, след което постепенно да зачестите посещенията във фитнеса, докато стигнат 4-5 пъти седмично.

Честотата на тренировките обаче зависи и от интензивността им. Ако са изтощителни, добре е да са най-много 3 пъти, за да дадете време на тялото да се възстанови. Ако искате да увеличите честотата им, трябва да намалите натовареността им поне с 20-30%.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser