Преминете към основното съдържание

Колко време трае ефектът на естетичните процедури?

Лифтинг, липосукция, операция на гърдите, инжекции... Колко време след интервенцията можем да се радваме на опънато лице, по-фин силует, по-пищни гърди? И трябва ли да започваме отново, ако възрастта се окаже по-силна?

Инжекции с ботокс против бръчки

4-6 месеца

На теория

Ботулиновият токсин, който възпрепятства временно мускулните съкращения, действа в продължение на 4-6 месеца. Възможно е дозата от продукта да бъде увеличена, без това да представлява опасност, но резултатът ще бъде крайно неестествено замръзнало изражение на лицето.

На практика

Първата година са необходими най-малко две процедури. След това може да се премине към една процедура годишно.

Инжекции с хиалуронова киселина

Над 12 месеца

На теория

Днес съществуват продукти от хиалуронова киселина с различна плътност в зависимост от зоните, които се третират. Целта на инжекциите е запълване на бръчки и уплътняване на лицето.

Клиничните проучвания показват, че ефектът при устните трае около 12 месеца, а при скулите и назолабиалните бръчки – 18 месеца.

На практика

При излагане на слънце и замърсена атмосфера, както и при пушене, продължителността на ефекта намалява. Инжектираната хиалуронова киселина е чувствителна към външните условия по същия начин като тази, която естествено се намира в организма.

Така че пушачките трябва да си правят по-чести процедури, особено ако инжекциите са около устните

Инжекции с мастна тъкан

Траен ефект

На теория

Инжектирането на мастна тъкан има траен ефект, защото става дума за присаждане на живи клетки. Те продължават живота си на новото място така, както би било в зоната, от която са отнети.

На практика

През първите шест месеца 30% от инжектираната тъкан се стопява и лекарят трябва да информира пациента за този феномен. При желание се прави втора инжекция за увеличаване на обема. Но с времето и особено при драстично отслабване мастната тъкан – както инжектираната, така и естествената, бавно намаляват.

Лазер против пигментации

Окончателен резултат

На теория

Петната, образувани по кожата под въздействието на слънчевите лъчи, могат да бъдат премахнати с една единствена процедура с лазер. Резултатът е окончателен и по третираните зони повече не се появяват пигментации.

На практика

В зависимост от времето, прекарано под преки слънчеви лъчи, все пак нови петна могат да се образуват. За да се предпазим от тяхната поява, трябва редовно да използваме слънцезащита с фактор 50+.

Повърхностен пилинг

6 месеца

На теория

5 процедури през 15 дни изсветляват кожата и тя започва да блести. Порите са загладени, резултатът е видим и трае средно 6 месеца.

На практика

Повърхностният пилинг е по-скоро за младата кожа, тъй като не достига до дермата. За да се запази резултатът, процедурите трябва да се подновяват всяка година.

Среднодълбок пилинг

1-2 години

На теория

Този пилинг достига до зоните, разположени под роговия пласт на епидермиса. Неговият ефект е дълготраен – до 2 години. Само една процедура може да отстрани белези от акне, да подобри еластичността на кожата и нейния блясък. Среднодълбокият пилинг обаче няма ефект върху бръчките.

На практика

Добре е ефектът на пилинга да се поддържа с подходящи козметични средства на базата на плодови киселини. Въздържането от пушене и излагане на слънце дава допълнителен шанс на кожата.

Липосукция на корема

Окончателен ефект

На теория

Мазнините, складирани като запаси на енергия в областта на корема, се отстраняват много трудно със спорт и диета, ако са отдавнашни. Чрез липосукцията те могат окончателно да изчезнат и никога да не се върнат на същото място.

Случва се обаче хората да напълнеят в последствие поради лоша хигиена на живот, хормонални смущения или след бременност – в такива случаи останалите в зоната мастни клетки отново започват да увеличават обема си.

На практика

„Завръщането“ на мастните депа е неизбежно. Смята се, че човешкото тяло обновява 10% от адипоцитите всяка година, като на мястото на отнетата с липосукцията мастна материя идват стволови клетки и преадипоцити. Възможно е също като компенсация да се натрупа мазнина на други места по тялото. Само редовната физическа активност може да контролира този процес.

Импланти в гърдите

10-15 години

На теория

Ако ехографският преглед покаже, че имплантите не са се променили, не се пристъпва към тяхната подмяна. Състоянието им се контролира и с редовна мамография на всеки 5 години преди 40-годишна възраст и на всеки 3 години след това.

Според проучванията около 10-15% от имплантите се разкъсват в течение на 10 години.

На практика

Обикновено имплантите се сменят на 10-15 години или защото се изхабяват, или защото силуетът на жената се е променил.

Лифтинг на лицето

10-15 години

На теория

Средната продължителност на ефекта от лифтинга е 10 години – толкова време е необходимо, за да се отразят на кожата и мускулите изминалите години.

На практика

Въпреки лифтинга остаряването продължава. Естетичната медицина залага на инжекциите и радиочестотата, за да се продължи ефектът му. При блефаропластиката, която коригира падналите клепачи, отнетата кожа не се възстановява и ефектът е окончателен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser