Преминете към основното съдържание

Колкото по-млади, толкова по-смели в леглото!

Кои са предразсъдъците, които усложняват интимния ни живот?
© iStock

Външността е измамна. Сексуалността днес е сред основните субективни признаци на благополучие и усвоена свобода. Можем само да се радваме на изчезването на упреците в аморалност, разпространението на контрацептиви, еманципацията на жените, които днес не рискуват да бъдат отхвърлени заради загуба на девствеността си.

Означава ли това, че съвременните млади хора са с по-ярка сексуалност? Не е задължително. Нито свободата на изява, нито постиженията на обществото ни избавят от необходимостта да минем по пътя си. А това е свързано с подсъзнателните конфликти. На първо място ние сами осъждаме сексуалността си заради мнението на околните. Това желание е сложно устроено и се състои от противоречиви импулси: любопитството, доза агресивност, конфликт с лоялността. Не е лесно да приемем всички тези вътрешни импулси. Доказателство за това е, че въпреки, че младите хора са доста по-освободени, възрастта, в която се осъществява първия сексуален контакт през последните три поколения се измества с половин година. И това е въпреки факта, че пубертета започва по-рано.

За какво говори тази последователност? За това, че съществува естествен период на формиране на личността. От една страна физиологичната способност, а от друга – психична и емоционална готовност.

В съвременния свят на никого не му е до това обаче. В отговор на завишените изисквания към тях, младите хора се чувстват длъжни да се съобразят със степента на свобода, която им е дадена. На всяка цена трябва да бъдат харесвани, да умеят да се привързват към другия и да умеят да накарат другия да се привързва.

Без да се чувстват в пълна степен готови за секс, много млади хора търсят начин да го отложат, като често в по-ранна възраст прибягват до орална любов, приемайки я като част от флирта. Според сексолога Катрин Блан, това е чудат начин на ухажване!

© iStock

Когато младите хора се отдават на тези игри, те не осъзнават техния смисъл. Дали те мислят, че по този начин реализират свободата си или това води до обезценяване на смисъла на отношенията им. Можем ли да смятаме за разкрепостен този, който се стреми да получи сексуалния си опит възможно по-скоро, за да е пръв сред връстниците си? Чувстваме ли се по-свободни, ако партньорът ни не е толкова важен за нас и не е задължително да го обичаме?

Сексуалността е сложно нещо. Всяко поколение подхожда към нея, опитвайки се да намери заобиколен на познатия до момента път. Така е било преди, така се случва и днес. Променя се дори езикът, на който говорим по темата.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser