Преминете към основното съдържание

Концепцията "хюга за красота"

Да благодарим на датчаните за тази философия, която ни връща към идеята за спокойствието, уюта на дома и насладата от всеки миг. Да, всичко това може да се пренесе и в нашата бюти рутина
© iStock

Няма как да не сте чували за хюга. Много книги и статии се изписаха, за да ни разяснят и научат на това датско изкуство на щастието. Без да искам да ставам досадна, ще ви припомня, че думата hygge обединява всички онези неща, които ни карат да се чувстваме комфортно. През 2016 г. Оксфордският речник дори определени хюга като една от думите на годината, заедно с alt-right (алтернативни права), woke (събудих се, но в социалния смисъл на думата) и post-truth (политика на постистината), която и в крайна сметка спечели този лингвистичен приз.

Момичето от Дания

Нормално е индустрията да приема с отворени обятия всяка актуална идея, но пък ние нямаме нищо против да внесем малко комфорт и уют в поддържането на красотата. А ако се чудите как става това, отговорът е – с продукти за домашна употреба, които предполагат да пренесем козметичния салон у дома, доколкото това е възможно. Постоянно сме в движение, прекалено заети, замислете се, че дори посещенията при козметика предполагат стройна организация на времето. Скандинавците обаче са тук, за да ни напомнят колко е важно да обръщаме внимание на себе си и да го караме, както пее Стефан Вълдобрев, „по-полека“. Тези датски инфлуенсъри имат няколко идеи за вас...

© iStock

Изкуството на релакса

Светлата част на денонощието през зимата в Дания продължава около 6 часа. И въпреки това, както и въпреки липсата на витамин D, датчаните редовно са на върха в класацията за най-щастливи нации в света. Според местните това се дължи на начина им на живот.

„За мен идеята на хюга е да оценяваш момента, който изживяваш, и хората, с които го споделяш“, казва музикантката Аня. „Датските жени по принцип се фокусират върху това, да бъдат здрави и да изглеждат естествено. Те се отнасят със спокойствие към външния си вид, което е напълно в синхрон с философията“. Но хюга не означава само релаксация, а и да развиете умението да се вслушвате в собствените си сетива.

Има много малки начини, с които да внесете датския начин на живот в бюти рутината ви – затворете вратата на банята, запалете свещ и релаксирайте за момент. Така изпълнявате обичайната за вас грижа за кожата по по-лежерен начин. Обръщайте внимание на аромата, на текстурите и когато затворите очи, усетете енергията на всеки от продуктите, който използвате.

© iStock

Организация на времето

Днес повечето от нас, да не кажем всички, непрекъснато добавяме нови и нови продукти в рутината си, надявайки се, че така ще подобрим състоянието на кожата си за един уикенд. Колко не-хюга от наша страна! Датската стилистка и авторка на книгата Dress Scandinavian: Style Your Life And Wardrobe The Danish Way, Пернил Тайсбек, предпочита да прекарва повече време в по-малко на брой стъпки: „Правя си масаж на лицето всеки ден, докато нанасям серума и крема. Това е нещо, на което дерматологът ми ме научи“, казва тя. „Когато температурите паднат под нулата, кожата ми става суха, затова използвам по-плътен крем, за да я защитя от студа.“ Междувременно фризьорката Мете Торсгаард препоръчва дългите топли душове: „Винаги слагам пресен евкалипт, докато се къпя. Той ухае толкова добре, когато се намокри, а ароматът му ме отпуска и телом, и духом. Обикновено завършвам къпането с балсам за тяло с ший, за да хидратирам добре кожата си“.

© iStock

Маски, маникюр и вино

От всички козметични продукти, маските най-много отговарят на хюга концепцията. Но не само лицето ви може да извлече ползва от тях. „Веднъж месечно си правя маска на ръцете“, казва Торсгаард. „Заради постоянния контакт с вода и продукти кожата на ръцете ми изсъхва, но маските ръкавици я правят нежна като на бебе.“ Музикантката Аня разказва за последната си хюга вечер: „Бяхме с най-добрата ми приятелка у дома, наляхме си вино, извадихме комплектите за маникюр и прекарахме остатъка от вечерта в грижа за ръцете и ноктите ни“. Вино и маникюр? Мисля, че е полезно да практикуваме хюга през цялата година.

© iStock

В галерията събрахме за вас нови продукти, които носят хюга концепцията в себе си. Разгледайте ги!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser