Преминете към основното съдържание

Конфликтът между съзнание и подсъзнание

И как да го преодолеем
© iStock

Творческият човек трябва да се отучи от навика си да се критикува в момента на раждането на дадена мисъл – съветва авторът на метода „Емоционално-образна терапия“, психотерапевтът Николай Линде. „Не трябва да си мислим: „Каква глупост ми дойде в главата!“. Съвършенството се намира в хармонизацията на съзнателното и подсъзнателното. Когато човек достига до някакво просветление, той живее в режим на постоянно спонтанно творчество. Но това е труднопостижимо.“


ПОДСЪЗНАНИЕ И ИНТУИЦИЯ - ИМА ЛИ РАЗЛИКА?


А въпросното просветление не идва тогава, когато мозъкът се напряга, решавайки поставената задача. Великите открития са дело на подсъзнанието. Съзнанието не е способно на творчество, а само на контрол и внимателен анализ. То използва готови формули и не може да създава нищо ново.

Война и мир

Полезно е от време на време да почиствате подсъзнанието си от гнева, обидите и завистта. Така ще имате по-малко конфликти със своето подсъзнание и то ще ви помогне да станете по-креативни. „В подсъзнанието можем да складираме агресия и зли мисли и е нужно да се контролираме“, казва Николай Линде. Затова съществуват правила на поведение и морални норми. Човек може да бъде убеден, че се ръководи от благородни и възвишени мотиви, но всъщност те да са користни. Всички диктатори смятат, че действат в името на благото на обществото. Така им говори съзнанието, а подсъзнанието им е пълно с агресия.

Тандемна игра

Ако съзнанието и подсъзнанието са в мир, тогава интуицията става по-достъпна за съзнанието. Много често обаче между тях има конфликт, тъй като човек е склонен да отрича, че подсъзнанието съществува и че в него може да се крият нечисти и неблагородни подбуди. За да могат подсъзнанието и съзнанието да се разбират, трябва преди всичко да бъдем честни със самите себе си. Ние обикновено сами ограничаваме диапазона си от мисли и действия. Недейте! Отклонете се от релсите, избягайте от наложените стереотипи и открийте в себе си творческото начало. Този процес е вътрешен, а не външен.


СЪНУВАНИ ИДЕИ: ИЗОБРЕТЕНИЯТА, КОИТО СЕ ПРИСЪНИЛИ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ


В една източна притча мъдрецът казва: „Светът прилича на кръглата опашка на кучето. Хората се опитва да я развият, а тя отново се навива, пробват отново и резултатът е същият. И така до безкрайност.“ Затова оставете другите на мира и се занимавайте със себе си. Научете се да се самоусъвършенствате. Раят е скрит толкова близо, че никога няма да разберете къде е.

Още по етикети

съзнание , психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser