Преминете към основното съдържание

Кьонигзее – кралското езеро

Това място винаги излъчва спокойствие
© istock

Когато изброяваме най-красивите езера в Европа, няма как да подминем Кралското езеро, намиращо се в национален парк „Берхтесгаден“. Кратко пътуване с автобус от едноименния южнобаварски град и вече сте на паркинга, след което имате 10 минути пеша до водата и дока с лодките.

Кьонигзее е сгушено между високи и стръмни планински върхове, а формата и местоположението му удивително напомнят тези на фиордите. Езерото е дълго около 8 км, а широчината му достига малко повече от 1 км. Смарагдовозелените води, внушителният алпийски декор и величието на природата карат много от посетителите да определят Кьонигзее дори като най-красивото езеро на света. Освен това то е сред най-чистите в Германия, в него плават само корабчета с електрически двигатели.

Спирките на Кьонигзее са две – бароковата църква „Свети Вартоломей“ и Салет. Църквата първоначално е била построена през XII век, а през XVI век е реконструирана в стил, повлиян от османската архитектура.


ЕЗЕРО АНСИ И ФРЕНСКАТА ВЕНЕЦИЯ


След престой за разглеждане лодката плава още 30 минути. Ако разполагате с достатъчно време, можете да слезете в Салет и да се разходите до по-малкото Оберзее (Горно езеро). Стига се за не повече от 15 минути, а планините, отразени в огледалната повърхност на водата, както и водопадът Рьотбах (най-високият в Германия) са нещо, което на всяка цена трябва да се види.

Имайте предвид, че езерото Кьонигзее е доста популярна дестинация, така че бъдете подготвени за тълпи от посетители, особено при хубаво време. Би било добре да отидете рано и да си тръгнете много преди последния курс на лодките, за да избегнете върволиците от хора. Но странното е, че дори въпреки тях това място винаги излъчва спокойствие. Докато се разхождате, няма дори да усетите колко много хора има, тишината е магическа.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser