Преминете към основното съдържание

Контрацепцията – за вземането на решение и отговорността

Независимо, че живеем в 21-ви век и че имаме достъп до много информация по темата за контрацепцията, за някои хора е по-лесно просто да не мислят, вярвайки, че с малко повече късмет ще избегнат непланираната бременност. Всъщност 85 % годишно от жените,...

Независимо, че живеем в 21-ви век и че имаме достъп до много информация по темата за контрацепцията, за някои хора е по-лесно просто да не мислят, вярвайки, че с малко повече късмет ще избегнат непланираната бременност. Всъщност 85 % годишно от жените, които са във фертилна възраст и не използват никакви контрацептивни средства, ще забременеят. (1)

За всяка жена е важно да има контрол над своето тяло и над плановете за бъдещето си. Днес непланирана бременност може да бъде предотвратена благодарение на различни методи за контрацепция. От голямо значение е всяка жена да открие метода, който отговаря най-добре на нуждите й в момента.

Желателно е, когато жената избира метод на контрацепция, да се консултира със своя гинеколог. С негова помощ тя ще може да избере най-подходящия метод за нея, като се съобрази с редица фактори.“ споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог. Според национално представително проучване, направено в рамките на кампанията „Контролирай изненадите“, организирана съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология, 59% от жените в България се допитват до своя гинеколог при избора на метод за предпазване от непланирана бременност. (2)

В нашето общество властва разбирането, че мъжете са незаинтересовани и пасивни по отношение на избора на контрацепция. Дамите обаче могат да бъдат спокойни, защото се оказва, че тези твърдения са мит. 75% от анкетираните смятат, че двамата партньори трябва да споделят отговорността по избора на контрацепция, а 35% от жените в България избират метода за предпазване от непланирана бременност заедно със своя партньор.

Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%), а 16 % споделят, че въобще не използват контрацептивни средства. (2)

Важно е жената да знае, че изборът на определен контрацептив в никакъв случай не е завинаги, напротив – най-подходящият контрацептив за една жена може да е различен през различните етапи от живота й.

Основната цел на кампанията „Контролирай изненадите“ е да предостави достъпна информация за съществуващите методи за контрацепция, сексуалното здраве и семейното планиране. В рамките на кампанията беше създадена и онлайн платформа, където всеки може да открие информация за различните методи за контрацепция: www.controlsurprise.bg.

1. Trussell, J, Glob. libr. women's med., (ISSN: 1756-2228) 2014; DOI 10.3843/GLOWM.10375

2. http://www.marketlinks.bg/bg/news/naglasi-kam-metodite-za-kontratseptsiya-32.html

 L.BG.COM.07.2015.0703

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser