Преминете към основното съдържание

Контрастен душ за отслабване?

Основни правила, които ще ви помогнат да имате тялото мечта и да подсилите здравето си

© iStock

Да поддържате формата си в хладните дни става все по-трудно: динамичния начин на живот се променя, порциите стават по-големи, тялото е скрито под дрехите, а организмът се запасява с мазнини. В опитите си да продължавате с поддържането на идеалните си форми към режима на хранене и физическите упражнения може да добавите и контрастните душове. За много от хората това влияе добре на имунитета и укрепва сърдечно-съдовата система, снема стреса и закалява организма. А приятният бонус е прекрасната фигура.

Освен това контрастните душове ускоряват обмяната на веществата, активно извежда токсините от организма, тонизира мускулите и е отлично антицелулитно средство, тъй като нормализира циркулацията на кръвта. Но, за да приведете в действие всички тези механизми, трябва да знаете как точно да правите контрастните душове.

#1. Не започвайте с контрастните душове, ако чувствате, че сте настинали илои не се чувствате добре. Ако страдате от мигрена, също е добре да изчактае. Трябва да сте напълно здрави.

#2. Процедурата трябва да е редовна – а още по-добре и ежедневна. Ако ги правите от време на време няма да има ефект от контрастните душове.

#3. Контрастните душове е добре да се правят сутрин. Ако е вечер – да не е по-късно от два часа преди сън.

#4. След процедурата трябва да изчакате задължително поне 30-40 минути, преди да излезете навън.

#5. В никакъв случай не поставяйте главата си под контрастните душове.

#6. Горещата вода не трябва да причинява болка, но и да не е просто топла (идеалната температура е 40 градуса). Но студената може да бъде хладна. Ако сте начинаещи, по-добре не тествайте издръжливостта на организма си и стартирайте с температура около 20 градуса, като всеки ден я понижавайте. Как да определите температурата без термометър? Ако от нея излиза пара – значи тя е не по-ниска от 70 градуса. Ако трудно я издържате – значи е около 60 градуса, приятното усещане показва, че водата е около 40 градуса. А на прохладната вода температурата е около 15-20 градуса.

#7. Започвайте контрастният душ с топла вода – това помага на тялото да се отпусне. Продължителността на обливането с топла вода трябва да трае около 90 секунди, а с хладна – 20-30 секунди (съотношението да е 3:1). Струята вода не трябва да се задържа върху отделни участъци, а да се действа бързо в посока „от горе – надолу“. След това трябва да успокоите организма, като постоите малко под топла вода. Подобен цикъл е добре да повторите поне три пъти. Завършвайте процедурата винаги с хладен душ.

#8. Полезна уловка: „превключването“ от една температура към друга трябва да става, докато струята вода не е върху тялото ви. Това ще създаде по-осезаем контраст, което ще подсили здравословния ефект.

#9. По време на процедурата е добре да масажирате проблемните зони с четка или с ръчен масаж. Може да масажирате и със силната струя на водата.

#10. След процедурата е добре да разтриете добре кожата на тялото със суха кърпа – така ще премахнете роговите клетки по-лесно.

#11. На финала нанесете антицелулитен крем.

Добре е да знаете, че рязкото ускоряване на циркулацията на кръвта може да предизвика световъртеж дори и в здрав човек. Ако почувствате лека отпадналост, добре е веднага да прекратите процедурата. За приемането на контрастни душове съществуват и някои противопоказания, които не трябва да се пренебрегват. Ето някои от тях: повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, студова алергия, менструация, тромбофлебит.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser