Преминете към основното съдържание

Защо диетата със салата може да бъде коварна

Само зеле и кисело мляко? Помислете отново!
© iStock

Да се храните предимно със салата изглежда въплъщение на перфектния здравословен режим на хранене. Но дали е така?

Зелената салата, айсберг, маруля и други се състоят от почти 80% вода, а съдържанието на полезни компоненти в тях е незначително, според журналистът Тамар Хаспел. За сравнение брюкселското зеле и руколата съдържат повече полезни вещества. Да изядете една салата от айсберг се равнява на това да изпиете един литър вода. Тя не ви засища, не носи кой знае каква полза сама по себе си, само запълва стомаха, но след час отново сте гладни. Ето защо диета на зелени салата и е по-скоро гладуване, отколкото здравословно хранене. И всички загубени килограми се връщат много бързо, дори и в излишък. Резултатите от тази диета може да са сива кожа, безжизнени коси и чупливи нокти.

На второ място – салата у дома и салата на ресторант са две съвършено различни неща. Ако от една салата Цезар в ресторант махнете листата на зеленчуците, че останата доста чеснови крутони, запържени в масло, сирене, пилешко и мазни сосове, което някак си не се вписва в здравословния начин на живот. Под зелените листа се крият стотици калории, мазнини и въглехидрати.

Не обвинявайте готвачите в ресторанта за това – те предлагат това, което клиентите искат да ядат. А в по-голямата си част това е нещо засищащо, пикантно, сладко и солено. Винаги изучавайте подробно какво ви сервират като храна в ресторанта и спокойно може да помолите да премахнат определена съставка или сос от порцията ви.

Не е задължително да се откажете от зелените салати – те могат да са идеалното допълнение към паста или морски продукти. И не забравяйте, че една пържола със свежи зеленчуци като гарнитура е много по-полезна порция от чиста салата. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser