Преминете към основното съдържание

Коя е жената от дудъла на Google днес и защо трябва да си спомним за нея?

Една актриса, която написа история в Холивуд

© Getty

На 22 януари 1923 г. излиза първият й голям филм. Днес, 97 години по-късно, Google посвещава своя дудъл на нея, за да ни припомни не само красивото й лице, но и онова, което личността на Анна Мей Уонг въплъщава.

Родена е на 3 януари 1905 г. като Уонг Лиу Цонг в непосредствена близост до Чайнатаун в Лос Анджелис. Баща й е американец от китайски произход, със съпругата му държат обществена пералня. Като дете, още в началното училище, Анна е тормозена от съучениците си заради своя произход. Родителите й решават да я преместят в китайското училище в Чайнатаун, желанието им е тя да не скъсва с корените си, дори посещава допълнително уроци по китайски език.

Анна си измисля артистичния псевдоним, когато е само на 11. По това време в Чайнатаун се снимат немалко от холивудските продукции. Тогава именно тя се увлича по киното и търси всяка възможност да бъде край снимачната площадка. И не само това! Младото момиче не се колебае да разговаря с хора от снимачния екип, убеждавайки ги да я включат. Първата й роля е на статист във филма „Червеният фенер“. Впоследствие напуска гимназията, твърдо решена да стане актриса. Първата й главна роля е само три години по-късно, когато Анна е на 17 – филмът „The Toll of the Sea“, чиято премиера е на днешния ден точно преди 97 години. Разказвайки за любовта между китайка и американец, този филм прави Анна Мей Уонг първата жена от азиатски произход с главна роля в холивудски филм.

„Още много отдавна бях сигурна, че един ден ще видя името си, изписано с големи светещи букви.“

Това е истински прецедент за онова време най-малко поради две причини. Китайските персонажи във филмите се играели от бели мъже и жени, вместо да се наемат китайски актьори. Освен това романтичните връзки между представители на различни раси били табу, с други думи – няма как да се види във филм любовна история между бял и азиатец. Затова филмът „The Toll of the Sea“ е толкова важен – защото задава изцяло нова посока, оставяйки в миналото расовите предразсъдъци. Или поне дава смела заявка за това.

След това гръмко начало Анна успява да изгради изключително успешна кариера, противопоставяйки се безкомпромисно на расистките нагласи и стереотипното мислене в киното. Дори живее няколко години в Европа, за да получи по-голяма свобода като артист, да има шанс за по-разнообразни роли. Играе редом до големи звезди, сред които Марлене Дитрих в „Shаnghai Express“. В „Пикадили“, сниман във Великобритания, изпълнява ролята на професионална танцьорка, отзивите на публиката и на критиците граничат с възторг. Първият й филм със звук е „The Flame of Love“, за него Анна записва репликите си на три езика: английски, френски и немски. Други нейни известни филми са „Dangerous to Know“, „A Study in Scarlet“, „Daughter of the Dragon“ и „King of Chinatown“. Общият брой във филмографията й е около 50.

„Всеки път, когато те снимат, губиш част от душата си.“

Анна отива и в родината на предците си. В Китай я посрещат като кралска особа, но не са никак малко и тези, които остро я критикуват. За тях тя просто не е достатъчно китайка.

През 1951 г. Анна Мей Уонг става първият водещ от азиатски произход по американска телевизия, тя води свое шоу, което се нарича „The Gallery of Madam Liu Tsong“. Получава звезда на Холивудската алея на славата през 1960 г. Умира на 3 февруари 1961 г. от сърдечен удар на 56-годишна възраст. Запомнена е не само като пионер и визионер в света на Холивуд, но и като модна икона. Списание Look я нарича „най-красивото китайско момиче в света“. През 1934 г. Mayfair Mannequin Society я обявява за най-добре облечената жена в света, а за списание Time Анна е „ярка фигура на екзотичната мода по целия свят, приета от висшето общество в Лондон, Берлин и навсякъде“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser