Преминете към основното съдържание

Козметика на бъдещето

Последните дни на ботокса, хиалуроновата киселина и имплантите?
© Shutterstock

Нашето тяло има колосален потенциал! И не става въпрос само за чудесата, които може да направи с него здравословния начин на живот, но и за разкрасяващия потенциал, който се крие в собствените ни тъкани и клетки. Това е истинска революция в козметиката, която е напът да измести изкуствените синтетичните импланти и операции с нещо наше и напълно естествено.

С едни гърди напред

За най-популярната козметична процедура – уголемяването на бюста, вече може да не се използват изкуствени импланти, а собствените ни... мастни клетки. Процедурата се нарича липофилинг и при нея във всяка гърда еднократно се инжектират до 200 мл от собствените ни мазнини. Често преди интервенцията на пациентките се препоръчва да носят специален апарат, който чрез вакуум разтяга тъканите на млечните жлези и така създава пространство, което да се запълни с мазнини. Освен това апаратът усилва кръвоснабдяването на гърдите, подобрява работата на клетките и така инжектираните мазнини се възприемат по-добре. Собствените ни мастни клетки имат редица предимства пред силикона – не предизвикват алергични реакции, не се местят, не могат да бъдат отхвърлени, не предизвикват фиброза или други усложнения. А и не на последно място резултатът винаги е естествен. Много по-често обаче пластичните хирурзи предпочитат да използват този метод само частично като около силиконовите импланти добавят и мастни клетки, за да бъдат гърдите меки и естествени. Освен това с нашите собствени мазнини могат да се коригират контурите на зърното или формата на бюста. Май скоро ще кажем сбогом на силикона...

Художествено моделиране

Другото предимство на собствените ни мазнини е, че съдържат голям брой стволови клетки, които чрез методите на липофилинга могат да се инжектират в проблеми зони по лицето. А там тази процедура върши чудеса! Тя буквално преобразява и подмладява – пигментните петна изчезват, повърхността става по-нежна, а цвета на кожата се изравнява. Освен стволови клетки, мазнините съдържат и естрогени, които допълнително допринасят за подобряването на вида на кожата. Иначе ако целта на липофилинга е подмладяване, мастните клетки се извличат от областта около пъпа. Ако пък се търси увеличаване на обема на определени зони, то „донори“ за мазнини са коленете и вътрешната част на бедрата.

Подмладяваща кръв

Още един selfmade продукт за подлмадяване е плазмата на собствената ни кръв, и по-точно тромбоцитите, които стимулират обменните процеси в кожата. Това всъщност е вампирският лифтинг, за който ви разказахме преди няколко броя. Самата процедура не е никак сложна – взима се кръв от вената, цетрофугира се, плазмата се отделя и се инжектира с много тънки игли в нужната област. Резултатът от манипулацията е изумителен и кожата е видимо по-млада, без рискове, синини, отоци и раздразнения. Освен за подмладяване, тези инжекции помагат и срещу косопад, за премахване на пигментни пера, а наскоро започнаха да ги използват дори за възвръщане на младежкия тонус в интимната област. Лекарите често комбинират плазмения лифтинг с липофилинга – дует, който дава бърз и дълготраен резултат, а и позволява да се запълнят неестетичните празнини по лицето и да се направят чертите му по-релефни. Плазмата се използва и за контурна пластика или локалното запълване на бръчките и гънките, като за тази цел се нагрява, превръщайки се в подобие на гел. Ето я натуралната конкуренция на хиалуроновите филъри и ботокса.

Банка за клетки

Лабораторното култивиране на клетки съществува вече повече от десет години и за него се използват не само мастни, но и фибробласти и зародишни клетки от кожата. Доказано е, че с възрастта количеството и полезният потенциал на всички тях значително намаляват. Затова специалистите създават методи за лабораторното размножаване на тези клетки, които след това да се инжектират в кожата. Въпросът е ефективно ли е това, а отговорът е – и да, и не. Всичко зависи от възрастта и състоянието на кожата на пациента. Ако вземем фибропласти на 50-годишна жена, които вече работят вяло, то и в лабораторни условия ще получим точно такива стареещи клетки. Логично е, че и резултатът от тяхното въвеждане в кожата ще бъде слаб. Затова в много клиники по света има банки, в които можете да съхранявате вашите млади клетки и да се възползвате от тях след десетилетия. Само за няколко седмици те се култивират в лабораторни условия и се инжектират в проблемната зона. В подобни банки се съхраняват и донорски клетки, които макар и чужди, също са пречистени, хипоалергични и могат прекрасно да стимулират обменните процеси на кожата. Което е страхотен вариант, ако сте на 55 г. и нямате замразени собствени клетки.

Светлото бъдеще

Но защо при всички свои достойнства системата на „самодонорството“ още не е заменила познатите досега методи за разкрасяване? Отговорът е – пари и време. За съхраняването, култивирането и инжекцирането на собствените ни клетки един месец не стига. А и тези услуги струват десетки пъти повече от познатите досега. Всичко това прави органичното разкрасяване достъпно само за богатите и търпеливите. Всички останали трябва да се надяват, че с времето процедурите ще стават все по-съвършени, бързи и достъпни. А дали скоро няма да зачеркнем не само ботокса, но и медицината такава, каквато я познаваме? Защото за какво са ни нужни лекарства, когато стволовите клетки могат да разрешат всеки проблем.  

Още по етикети

козметика за лице
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser