Преминете към основното съдържание

Краят на антибиотиците е близо

Може ли една обикновена инфекция да доведе до смърт?
© iStock

От списание ELLE България

Все повече болести не се повлияват от лекарствата, с които ги атакувахме доскоро. Ако не измислим нещо, и то бързо, можем да се окажем изправени пред новата медицинска бомба с часовников механизъм!

Обикновена инфекция или леко нараняване, които водят до смърт? Не, това не е далечното минало, а напълно вероятното бъдеще, предупреждават лекарите. Според тях антибиотиците – този успех на съвременната медицина и един от стълбовете, с чиято помощ живеехме по-дълго – съвсем скоро ще бъдат неефективни.

Пост-антибиотична ера

„Светът се е насочил към пост-антибиотична ера“, казва д-р Кейджи Фукуда, помощник генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). „В новата ера съвсем невинни проблеми, които са били лечими в продължение на десетилетия, ще водят до смъртни случаи. Ако не се промени начинът, по който произвеждаме, предписваме и използваме антибиотици, светът ще изгуби повече и повече от тези полезни, глобални, обществени здравни продукти и последиците ще бъдат катастрофални.“

Висока трибуна

Ето защо никак не е случайно, че през 2014 г. темата за края на антибиотиците беше сред обсъжданите на 67-ама сесия на Световната здравна асамблея (ръководният орган на СЗО). „Придобитата резистентност на супервирусите към антибиотиците се е превърнала в един от главните рискове на общественото здравеопазване във всички точки на света“, отчете организацията в свой докл

Без антибиотици ще е много трудно да трансплантираме органи или да се грижим за недоносените деца.

Глобален проблем

Проф. Сали Дейвис, главен медицински специалист на Британското правителство и автор на книгата „Лекарствата не действат“, сравнява увеличаването на устойчивите към антибиотиците инфекции със заплахата от глобалното затопляне. Дейвис припомня, че преди 70 години западната медицина въвежда в масова употреба антимикробни препарати като пеницилина. Но тъкмо заради широкото им приложение редица бактерии, срещу които те се борят, мутират и стават резистентни, а фармацевтичните компании все още не произвеждат нови лекарства, които биха могли да се справят с различните инфекции. Проблем, заради който в Европа и Щатите годишно умират 25 хиляди души!

Въпрос на време

Какво ще стане, ако това обхване всички антибиотици и засегне всички хора? „Дори рутинни операции като вадене на сливици или стерптококова инфекция могат да се окажат смъртоносни“, обяснява д-р Маргарет Чен, генерален директор на СЗО. „Без антибиотици ще е много трудно да трансплантираме органи, да се грижим за недоносените деца или да лекуваме рак.“ Според д-р Чен пост-антибиотичната ера е въпрос на време. Като „бомба с часовников механизъм“, която вече е задействана заради твърде честата необяснима, ненужна или неправилна употреба на антибиотиците. А това е много по-сериозна заплаха от тероризма или войните.

50% по-малко излекувани

Една от опасните болести, която развива резистентност към множество медикаменти, е туберкулозата. От 650 хиляди регистрирани през 2010 г. случаи на туберкулоза едва 50% от болните са излекувани, сочи статистиката. Все по-често избухват вътреболнични инфекции, които трудно се овладяват с лекарства. Затова и СЗО излезе с официални предписания към лекарите да дават рецепти за антибиотици само когато е крайно необходимо, да следят лечението отблизо и да сменят схемата и медикаментите, ако се налага. Използването на антибиотици в животновъдството за стимулиране на растежа също трябва да бъде спряно.

Два ключови антибиотика вече не действат при повече от половината пациенти.

Резистентните бактерии

Първото световно проучване на СЗО разкри много високи нива на резистентност и на бактерията E.coli. Тя е причина за различни инфекции на кожата, кръвта, бъбреците, както и за менингит. В много държави лечението срещу нея е неефективно при над половината от пациентите. Устойчивостта на бактерията към антибиотиците за инфекции на пикочните пътища например се е увеличила от „почти нула“ през 1980 г. до сегашните 50%. Други бактерии с високо ниво на резистентност са тези, причинители на бактериална пневмония и на гонорея. В същото време, за ден над един милион души по света се заразяват с гонорея (предавана по полов път инфекция, която може да доведе до безплодие). Според доклада на СЗО антибиотикът за лечение на гонорея не успява да лекува болните във Великобритания. Такива случаи се наблюдават и в Австрия, Австралия, Канада, Норвегия, Словения, Франция, Швеция, Южна Африка и Япония.

Без граници

Два ключови антибиотика вече не действат при повече от половината пациенти, заключва организацията в доклада си. Единият медикамент е карбапенемит – прилага се в крайни случаи при инфекции, причинени от K.pneumoniae и застрашаващи белите дробове и кръвта. Бактериите мутират и така стават устойчиви на антибиотиците, а този процес се случва много по-бързо от очакваното и заради честото изписване на антибиотици, и заради прекъсването на пълния курс на лечение. Тази резистентност се открива не само в страните с развита медицина и добро болнично лечение. Тя е повсеместно и мащабно явление и се среща дори в полевите болници в Африка, казват лекари от независимата хуманитарна организация „Лекари без граници“. СЗО потвърждава, че според анализ на данните от 114 държави проблемът е наблюдаван във всички региони на света.

Светлина в тунела

На фона на тази глобална заплаха от Източна Англия дойде първата добра новина. Учени от тамошния университет откриха „ахилесовата пета“ на някои от устойчивите бактерии – тяхната външна непромокаема мембрана. Тя помага на бактериите да оцелеят, а специалистите смятат, че могат да бъдат създадени лекарства, които атакуват въпросната защитна мембрана вместо самата бактерия. Тъй като няма да е нужно новите лекарства да проникват в бактерията, тя не би трябвало да развие резистентност, отбелязват учените.

Дотогава обаче всичко е в ръцете на правителствата и на обикновените хора, които трябва да вземат мерки, за да забавят нашествието на мутиралите бактерии. СЗО призовава за по-добра хигиена, достъп до чиста вода, контрол над инфекциите в болниците, както и ваксиниране, за да се намали необходимостта от антибиотици. Какво можем да направим ние ли? Защо да не попитаме личния лекар следващия път, когато реши да се „застрахова“ с поредната рецепта за антибиотик!

4-ТЕ ОПАСНИ ВИРУСА

„В света в момента върлуват четири вируса, които предизвикват тежки заболявания сред населението“, заяви ръководителката на СЗО д-р Чан при откриването на сесията на Световната здравна асамблея тази пролет. Става дума за коронавируса на близкоизточния респираторен синдром, при който повече от случаите бяха регистрирани в Саудитска Арабия, за разпространението на вирусната треска eбола в Гвинея и на две разновидности на птичия грип – H5N1 и H7N9. Само няколко месеца след сесията с това предупреждение беше регистриран и първият случай на ебола в Европа.

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser