Преминете към основното съдържание

Красивата и усмихната Мира Джамбазка: „За мен това е да откривам себе си всеки ден!”

Дизайнерът на бижута разкрива какво я вдъхновява

Дизайнерът Мира Джамбазка си взе почивка от нейните уникални бижута, за да си поговори с нас за това, което прави, как е стигнала до тук, какво я вдъхновява и защо е станала посланик на новата кампания на Activia „Живей InSync”.

Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш?

На 37 години съм, майка съм на две прекрасни дъщери и имам най-хубавата професия на света – измислям и изработвам бижута. Има нещо наистина очарователно в това да виждаш как пръстите ти създават материя. Работата ми обединява занаят и изкуство в едно. Това е един процес, в който участва цялото ти същество.

Какво най-много ти харесва в това, което правиш?

Бижутата се измислят старателно, за да бъдат устойчиви като конструкции, усещат се със сърцето, за да бъдат отражение на твоето усещане за света и за да го пресъздават. Накрая всяко едно бижу се изработва с много внимание, за да бъде почти перфектно, толкова перфектно, колкото може да бъде нещо изработено без машини, само с ръце.

Имаше ли „А-ха!“ момент, в който осъзна, че с точно това искаш да се занимаваш?

Мисля, че повечето важни решения в живота ми са "А-ха" моменти. Събуждаш се и знаеш какво точно искаш да направиш. Не са обаче прибързани и необмислени решения. Неща, за които подсъзнателно мислиш всеки ден, просто се трупат в теб, оформят се като идеи и в един миг "хоп"… нещо съвсем ясно и светло се появява и си сигурен, че не трябва да го подминеш. Работата ми беше много динамична, с високи нива на отговорност и стрес. С едно дете някак успявах да балансирам, но си дадох сметка, че с две деца ще е хубаво да помисля за нещо друго. Не бях сигурна, че ще са бижута, но знаех, че искам да създавам предмети, тъй като продуктовият дизайн винаги ми е бил на сърце.

Като дизайнер къде намираш вдъхновението си?

Вдъхновението е като апетита – идва с яденето. Сядам, хващам даден материал и го завъртам в ръцете си или още докато правя нещо, вече виждам следващото в главата си. Случва се, разбира се, идеи за нови модели да ми хрумнат от нищото, но обикновено нещата са обвързани. Вярвам, че ако си коректен, старателен и позитивен, се получават добри неща с каквото и да се захванеш. Важно е да вършиш нещо, а не да чакаш то само да се случи.

Всички знаем, че да имаш собствен бизнес, е както благословия, така и проклятие. Каква е мотивацията ти да си винаги позитивно настроена и самоуверена?

Никога не съм се съмнявала в себе си в професионално отношение. Винаги съм знаела, че ако искам да направя нещо, което обичам, ще успея. Уча бързо, старая се и се състезавам сама със себе си. Старая се да бъда в пълна хармония със себе си, да съм постоянно InSync. Любопитна съм и нещата, с които се захващам, са ми наистина много интересни. Предполагам, че тези фактори играят ролята си в моето развитие.

Ти си един от посланиците в новата кампания на Activia „Живей InSync”? Какво те провокира да се включиш в нея и какво е чувството да си част от нещо толкова голямо и значимо?

Посланията, които кампанията отправя. Имах възможността да се запозная с историите на много от жените, които са я подкрепили по цял свят, и те ме усмихнаха и заредиха. Дори когато си объркан или изживяваш така наречения „труден период”, можеш да се изправиш и да си кажеш: „Ще се справя! Може и да сбъркам, но ще науча нещо ново! Искам да бъда щастлива и това зависи само от мен!”

Кое е любимото ти бижу, което си създала, и какво го прави толкова специално?

Всички бижута са ми като деца. Всички са различни. Обичам ги до едно.

Като дизайнер и творец с какво искаш да те запомнят хората?

Приятно ми е, когато разпознават стила ми. Ще се радвам, ако изработените от мен бижута радват хората, които ги носят. Ще бъда доволна, ако жените се чувстват добре в кожата си, когато носят част от мен с тях.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser