Преминете към основното съдържание

Красиви, образовани, успели..., но САМОТНИ!

Защо все повече жени с висок професионален статус вдигат и критериите си за избора на партньор в живота?
© Shutterstock

„Клуб на самотните жени“ - сигурно сте чували за подобни женски групички, които на шега или не са се кръстили така! Събират се веднъж в месеца, готвят, пият вино, обсъждат работата, книги, концерти, разказват си новини. Момичета, които нямат недостатъци, а достойнствата им са повече от очевидни – страхотна кариера, добро образование, привлекателен външен вид и като бонус – уникално чувство за хумор. Доскоро тези жени ги сочеха с пръст, а сега, въпреки всеобщата толерантност, лабиринтът на любовните им отношения става още по-сложен. Защо?

Висока летва

Разбира се, около успелите жени има много мъже. Но явно нито фотографът, който ги кани на изложба, нито депутатът, който търси компанията им за изискан коктейл, заслужават достойнствата им. „Това не е моят мъж!“ казват те, а ние, признаваме си, не ги разбираме. Прекалено беден, недостатъчно мъжествен, облича се неподходящо... Високите им изисквания ги отдалечават от всеки представител на силния пол и те изпадат в шизофренична ситуация – от една страна искат мъж, но от друга не харесват никого.

Успех или семейство

Защо въобще умните и красивите жени трябва да се омъжват? Според американските социолози, две трети от грижите в семейството падат върху жената.

Оказва се, че да бъдеш успяла, сега е доста по-лесно, отколкото да имаш съпруг и деца.

В Америка желанието за брак са загърбили 49% от възрастното население, а в Източна Азия – една трета от жените до 30 години. Дамите, които не влизат в тези проценти, се решават на „регистрация“ на отношенията, само след като помислят добре. Голяма част от съвременните жени предпочитат да живеят 10 години на семейни начала, за да проверят дали действително с партньора си са един за друг. Но това не важи за капризната Елина, която отказва дори и порядъчна първа среща.

Ограничен избор

Психолозите са категорични – кръгът на силните мъже, които могат да бъдат достойна половинка на успелите жени, все повече се стеснява. Дали при това положение успелите момичета не трябва да се простят с въображаемия идеал и да се задоволят с кандидат средна ръка, само за да имат мъж до себе си? Едва ли ще отстъпят лесно, защото силните жени са упорити и са свикнали да преследват целите си. Още едно качество/недостатък на успелите дами – те трудно се доверяват, защото са свикнали всичко да правят сами. А именно доверието е най-важно в една връзка.

В търсене на идеала

Всеки има в главата си образ и съвкупност от качествата на идеалния мъж. За да разберете колко и кои от тях са важни за вас, психолозите съветват да направите следния тест. На лист хартия напишете пет основни качества, които мъжът на мечтите ви задължително трябва да притежава. Изберете три от тях, които са особено важни за вас, а от тях оградете само едно, най-важното качество, заради което сте склонни да се примирите с всички останали недостатъци. Така ще видите до колко можете да направите компромиси с идеала си и колко важен е той за вас. Може би ще ви е трудно да изберете едно единствено качество, но трябва! 

Направи си сам: историята на Катя

Ще виразкажем историята на Катя, също доста успешна, красива и образована дама, която подходи с креативност и малко талант към избора на идеалния мъж – реши да го създаде със собствените си ръце. През двете години съвместен живот с Иван тя постоянно дърпаше любимия си нагоре, към нея. Тактиката й беше винаги да се облича добре, да бъде мила и да не допуска и най-малките признаци на лошо настроение. Иван упорито започна да повишава професионалния си статус, редовно да ходи на медицински прегледи и всеки месец да прочита поне по една книга. До онзи фатален ден, когато той й казал, че излиза да разходи кучето, но вместо това го завързвал за вратата на входа, качил се в колата си и повече не се появил. „Той е страхливец и слабак“, твърди сега Катя. Но се оказва се, че именно маската на идеалната жена е нейният най-голям недостатък в тази връзка – просто Иван не искал и той да носи такава.

Маски, долу!

Младите красиви и успели жени като Катя често изпитват трудности в общуването си с мъжете тъкмо защото са престанали да бъдат себе си. Те дотолкова са се вживели в ролята на умници, че се боят да се разкрият истински. А мъжете, въпреки че изглеждат много силни външно, са раними натури. Те искат да видят и усетят истинската любов. „А как да не се маскираме, като ни заобикалят тълпи изнервящи лентяи?“, възразява ми Катя. Дамите като нея искат да имат мъж до себе си, но при най-малкия проблем бягат и се крият в черупката си, защото помнят неуспешния опит или пък дълбоко в душата си се съмняват, че могат да се харесат истински на някого, обясняват психолозите. И тук вече идва ролята на мъжа, който трябва да отдели цялото си внимание и да разпознае принцесата зад маската на желязната лейди. Но колко са мъжете, които са склонни на толкова много усилия?

15 срещи

Когато в кабинета на някой психолог възникнат спорове за това, че по света вече няма свестни мъже, специалистите обикновено предлагат на клиентките си да оценят обективно ситуацията. При повечето жени неудачният опит със силния пол се ограничава до 2-3 случая – достатъчно, за да ги травмира, но недостатъчно, за да се правят генерални обобщения за всички мъже. В тези случаи психолозите съветват, ако жената е готова да рискува, да отиде на поне още 15 срещи. Едва така тя ще разбере, че мъжете са различни. 

 

ЛЪЖА ИЛИ ИСТИНА

Кои са трите най-разпространени причини за това мъжете да бягат от образованите, успелите и красивите жени?

1. Мъжете завиждат на успеха им.

Истина. Мъжете не се чувстват добре, когато срещнат по-успяла от тях жена, защото това накърнява самочувствието им. Но има мъже, които не само, че не се чувстват зле от дамския успех, а и дори се гордеят, че имат такава жена до себе си.

2. Мъжете не обичат жената да изкарва повече пари от тях.

Истина. Но кой не би се чувствал зле в подобна ситуация? Дори и членовете на семейството ви влизат в тази категория. Внимавайте само да не попаднете на мъж, който ще ви използва заради парите ви.

3. Мъжете се страхуват от жени, които са прекалено умни.

Лъжа. Истината е, че интелигентните мъже предпочитат умна половинка. Но те наистина се дразнят от жените всезнайки, които са компетентни по всички въпроси и смятат, че тяхното мнение е меродавно.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser