Преминете към основното съдържание

Кратки уикенд бягства: Екопътека Бели Искър в Рила

Кратките бягства далеч от големия град са сред любимите ни неща през лятото. Ето защо решихме да споделим с вас няколко уикенд маршрута. Открихме ги в книгата на Ели Иванова „52 екопътеки за всеки“
© Ели Иванова, Иван Иванов

Екопътека Бели Искър криволичи в дефилето на река Бели Искър над Самоков, в покрайнините на Национален парк Рила. Оборудвана е с множество дървени мостчета над реката и зони за отдих.

Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник. Най-подходящо време за посещение е пролетта и лятото, особено в жегите – маршрутът като цяло е в сенките на дефилето, а допълнителна прохлада струи от реката.

Как се стига

Пътеката започва на 3.9 километра след село Бели Искър, на около 11 километра южно от Самоков.

За да стигнете до пътеката, минавате през цялото село Бели Искър, като следвате главния път и на всички отклонения държите дясно. Асфалтовият път след селото е тесен и на места доста изронен, но все пак е проходим с лека кола. В началото на пътеката има обширен паркинг вдясно от шосето и табелки – вляво от него – там започва маршрутът с първия от мостовете. Преди този паркинг и табелите има малък параклис вляво от шосето – сигурен ориентир, че сте на прав път и че има още малко до екопътеката.

Особености на маршрута

Пътеката е добре обозначена, а общата й дължина е около 7 километра. Маршрутът е изцяло в дефилето на река Бели Искър – ту по левия, ту по десния бряг, като на места излиза на шосето, което е успоредно на реката и през цялото време е ваш добър ориентир, дори и да изгубите синята маркировка.

Пътеката като цяло е кръгова, но де факто в началото се движи срещу течението на реката, стига до един заслон и после започва да се връща по течението. Да не изпуснете – на връщане, след мост номер 8 има отбивка вляво от шосето с изкачване към панорамна площадка, където се откриват красиви гледки към реката и пътя долу и към отсрещните високи хълмове със страховити каменни сипеи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser