Преминете към основното съдържание

Кратки уикенд бягства: Смолянска крепост в Родопите

Кратките бягства далеч от големия град са сред любимите ни неща през лятото. Ето защо решихме да споделим с вас няколко уикенд маршрута. Открихме ги в книгата на Ели Иванова „52 екопътеки за всеки“
© Ели Иванова, Иван Иванов

Смолянската крепост е била част от Родопската укрепителна система през Средновековието. Разположена е в местността Турлука на 1482 метра надморска височина. До нея води кратка и лека пътека, която е подходяща и за малки деца.

Как се стига

Крепостта се намира на около 5 километра след Пампорово. Пътеката започва точно на големия завой на шосето Пампорово – Смолян. Няма как да се сбърка мястото, тъй като там на завоя има паркинг, катерачна стена и множество табели. От същия паркинг започва и екопътека Невястата. Близо е също манастир „Свети Пантелеймон“. Има указателни табели за всяко от местата.


КРАТКИ УИКЕНД БЯГСТВА: ЕКОПЪТЕКА БЕЛИ ИСКЪР В РИЛА


Особености на маршрута

Пътеката към Смолянската крепост е лека и приятна за разходка, по нея има изградени зони за отдих. Движи се в гората и затова е подходяща за летните жеги. Където е необходимо, са поставени дървени парапети по-скоро за опора, отколкото за обезопасяване. Пътеката завършва при крепостта. Там сред останките и реставрациите ще намерите добри информационни табелки. И от тази крепост се разкриват красиви панорамни гледки към Родопите. Дължината на маршрута е около километър в посока.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser