
Необходими продукти
- 200 г пушена сьомга;
- 3 парчета бекон;
- 1 голяма глава лук;
- 1 картоф;
- букет от подправки, в който има 3 големи листа босилек, 2 стръка магданоз, 1 клонче мащерка, 1 дафинов лист;
- около половин килограм козя брада (може да се замени с аспержи);
- 1/2 ч. ч. сметана;
- 3 големи листа босилек;
- пакетче масло;
- връзка копър;
- стрък целина;
- 3 скилидки чесън;
- 1 пилешки бульон;
- копър за поръсване;
- сол и бял пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Разтопете маслото в голям тиган или тенджера и запържете бекона за 3-5 минути, докато мазнината по месото не се стопи. Добавете лука, копъра, целината и чесъна и подправете със сол и черен пипер. Сложете и букета от подправки, като не спирате да бъркате още около 8 минути. Преди да добавите козята брада, я сложете под струя студена вода и изстържете кората. След това я нарежете на парчета от около 2,5 см и я добавете към продуктите в тигана. Оставете на огъня още около 10 минути. Добавете бульона, разтворен в топла вода, картофите и щипка сол и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри още около 30 минути. От време на време отстранявайте образувалата се пяна. След това махнете трите парчета бекон и букета от подправки. Добавете сметаната и пасирайте до кремообразна смес. Прецедете супата през гевгир и при нужда добавете сол или пипер. Оставете още малко да покъкри. Сервирайте супата топла, като я гарнирате с късчетата сьомга и малко копър.