Преминете към основното съдържание

Кристина Верославова, едно момиче в Лос Анджелис

Тя е модел и актриса. Тя е човекът, който ще доведе сина на Лий Страсбърг в България

© Brendan Minto за Sixty Six Theater Co.; Gibran Lozano

Запознах се с Кристина в края на февруари. Смяхме се много, защото срещата ни беше като от филм на Уди Алън... Исках да ви я представя в майския брой на ELLE. Да ви разкажа вдъхновяващата ѝ история, в която са преплетени модата, киното, театърът. И мечтите.

Тогава Кристина беше за малко в България. Беше потънала в организацията на 6-седмичния мастърклас на Института по актьорско майсторство на Лий Страсбърг, планиран за юни и юли в София. Отделно ѝ предстоеше кастинг за световна театрална премиера на Джон Патрик Шенли, както и филмов фестивал със съдия Ал Пачино... Реших да ви разкажа историята ѝ сега, защото точно в този момент всички имаме нужда от красота, вдъхновение, мотивация, добри новини, светъл поглед в бъдещето, събуждане на мечтите.

Модата, снимките, ревютата

Кристина започва да се занимава с мода, когато е на 15 години. Тогава печели конкурса „Супермодел на България“. Живее известно време в Италия. Моделството ѝ носи богат опит, много пътувания и запознанства. Докато в един момент тя не решава да поеме в друга посока. Заминава за Бирмингам, където учи Бизнес с руски. Живее една година в Москва, там преподава английски в детска градина. И... обратно в Лондон, за да завърши образованието си, след което се връща отново към моделството, забелязана е от агенцията на Кейт Мос.

Снимала е за редица списания в България и по света, сред които ELLE, Vogue, Glamour и Cosmopolitan, за каталози на големи модни брандове, за рекламни кампании. Работила е с топ агенциите на Милано, Барселона, Инстанбул, Рим, Дубай, София и Лос Анджелис.

© ELLE България

След като завършва образованието си в Англия, Кристина решава да се върне в България, защото усеща, че Лондон не е нейният град. За разлика от Лос Анджелис, където след време ще се почувства у дома. Защото там животът е топъл и шарен, а залезите – невероятни. Там тя ще последва истинската си страст – актьорството. Всъщност с това започва да се занимава още тук, в България. Завършва класовете към Киноцентър Бояна и е избрана на кастинг за италиански филм. Мечтата ѝ обаче е да учи в школата на Лий Страсбърг.

Марлон Брандо и началото на една мечта

След като гледа „Трамвай Желание“ с Марлон Брандо, Кристина се запознава с метода на Лий Страсбърг и веднага е запленена от него. Любопитно ми бе да разбера, че Лий Страсбърг се вдъхновява от Станиславски и Московския театър, който поставя в Ню Йорк. Завършва школата на ученици на Станиславски, пак в Ню Йорк. Научава много и впоследствие разработва известния си Метод, надграждайки нещата така, че всичките актьорски техники да могат да се преподават успешно. Марлон Брандо е минал през тази школа, както и още големи имена на Холивуд, сред които Мерилин Монро, Джеймс Дийн, Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон. Има и българи, освен Кристина Верославова, които са завършили там, сред тях са Яна Маринова, Деси Бакърджиева, Александър Карастоянов. Настоящ директор и преподавател в академията в Лос Анджелис е синът на Лий Страсбърг, Дейвид.

„На тях им пука. Те влагат сърцето си в това, което правят. И аз наистина се чувствам добре там.“

Един от театрите в школата в Лос Анджелис носи името на Мерилин Монро. Ал Пачино пък играе в „Кръстникът“ заедно с Лий Страсбърг. 80-годишният днес актьор споделя, че да играе с учителя си, е било за него изключителен стрес, но и огромна чест. Легенди се носят за преподавателския подход на Лий Страсбърг, който е бил повече от строг. С усмивка Кристина ми разказва за различното и гениалното, което е останало като наследство и дух и което се усеща дори в самата сграда на академията в Лос Анджелис. И признава, че тя самата винаги е живяла някъде там, в 20-те години на миналия век, когато автентичното е било на мода. Изящна бавност, но и красота. Внимание към детайла и отношение. Друг, паралелен свят.

„Дейвид винаги ще те изслуша, такъв е към всичките си ученици. Дори и да му кажеш, че ти е умряла котката, той пак ще те изслуша докрай.“

Кристина ми разказа много и за Дейвид Страсбърг, който ще се включи в последната седмица на актьорския мастърклас в България. Всъщност той е причината тя да остане в Лос Анджелис. Трябвало е да се върне след година, веднага след като завърши школата, но разговорът с него за сбогуване ѝ е дал изцяло нова посока. Дейвид ѝ казва, че няма невъзможни неща, а ако има, то те са постижими, когато много силно ги желаеш, не се отказваш и вярваш в тях и в себе си.

Срещата ми с Кристина Верославова е една от най-вдъхновяващите, които съм имала. Обещахме си да се видим пак през юни и юли, за актьорския мастърклас в София. Тя бързаше да се прибере в Лос Анджелис, където ѝ предстоеше кастинг за световната премиера на „Луната/Звездите“ на Джон Патрик Шенли (носител на „Пулицър“, „Тони“ и „Оскар“) в театър „Мерилин Монро“, под режисьорството на Дейвид Страсбърг. Пожелах ѝ успех тогава. На кастинга са се изсипали актьори от Лос Анджелис и Ню Йорк, но Кристина е била избрана за една от главните роли. Героинята ѝ е от Полша, живее в Ню Йорк, дошла е в Америка, когато е била на 20, работейки като модел – много пресечни точки с историята на Кристина всъщност. Датата на премиерата беше 17 април, отложена е за ноември. На 5 април трябваше да се състои филмовият фестивал, на който Ал Пачино е съдия, преместен е засега за юли. Мастъркласът в България с Дейвид Страсбърг също е с нова начална дата – 31 август.

Пандемията през очите на Кристина. Животът ѝ в Лос Анджелис сега

„Това, което се случва тук, не мисля, че е по-различно от това, което се случва на хората в други градове и държави. Казано ни е да си стоим вкъщи; ако излизаме, да е само до магазина, или ако може, най-добре да си поръчваме и да ни доставят храната директно от магазина пред вратата. Улиците са пусти, хора няма. Но в ЛА хора почти никога няма по улиците така или иначе. Коли се движат обаче постоянно.

Аз лично съм в изолация вече седма седмица и се чувствам добре. Изградих си нещо като програма за всеки ден от седмицата и мисля, че това много ми помага. Ставам към 8, оправям из вкъщи каквото има за оправяне, най-вече чинии за миене от вечерта (не обичам вечер да мия чинии). Закусвам и пия кафе, като през това време си говоря с майка ми или сестра ми. След това имам актьорско, тренировка, малка почивка обикновено на балкона за витамин D, четене на книга (като най-вече превключвам между историята на танца и историята на модата), после се опитвам пак да работя върху актьорското майсторство и така става време за вечеря. Лягам си доста рано, обикновено заспивам към 10 часа. Използвам времето най-вече за учене. Ограничила съм Инстаграм и Фейсбук до 15-20 минути на ден максимум. Новини чета през ден. Трудно ми е да намирам мотивация всеки ден. Но не си позволявам да губя фокус – старая се да използвам времето, за да се развивам.“

През февруари Кристина ми сподели, че мечтае да играе във филм на Уди Алън. И че с най-голямо удоволствие би си партнирала с Робърт Де Ниро, Ема Стоун или Джони Деп. Пожелавам ѝ го!

© pornsoup
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser