Преминете към основното съдържание

Крив ви е сутрин целият свят? Правете тези 4 неща и ще станете... morning person

Трудно ли ви е да ставате рано сутрин? Ето 4 трика как да го направите по-лесно.
istock
istock

Не знам за вас, но аз никога не съм била morning person. И всички го знаят. Даже за един рожден ден приятели ми бяха подарили тениска със симпатична лежерно изтегната панда и надпис „I am not a morning person“.

Трудно ми е да ставам рано, през зимата е болезнено до почти невъзможно. Няма сила, която да ме накара да се измъкна изпод гушливата завивка, докато навън е още толкова тъмно и студено. И като се замисля, сезонът няма значение. Факт е, че мога да стоя до късно през нощта, да общувам, да работя, да правя всичко, докато сутрините по традиция са моето мълчаливо, неадекватно и тегаво време.


15 СЪВЕТА ДА СПИТЕ ПО-СПОКОЙНО


1. СЪЗДАЙТЕ СИ ВЕЧЕРНА РУТИНА

Това не включва задължително да си лягате рано. Не, защото невинаги е възможно. А и колкото по-дълъг е денят, толкова повече ни се иска да сме навън до късно.

Въпросната рутина се изразява в действия, които се повтарят всяка вечер. Например бихте могли да си помагате с дрехите, които ще облечете на следващата сутрин – изгладете ги и ги пригответе от предходната вечер. Също можете да си помогнете за закуската. Ако закусвате овесени ядки, ги накиснете от вечерта. Ако обичате по-питателна закуска, можете да си нарежете продуктите, за да не се занимавате с това в ранните часове.

Другото, което може би би ви било полезно, е кратък списък с цели и задачи за следващия ден (дни). Не служебни, а лични – свързани с домашните задължения и с вашите хобита. Така ще постигнете яснота и подреденост, които ще ви донесат спокойствие.

2. СТАВАЙТЕ РАНО, НО БЕЗ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТЕ НАД СЕБЕ СИ

Не си правете алармата два часа преди времето, в което трябва да излезете. Да, знам, сутрешен душ, коса, грим и т.н. отнемат време, но знам и това, че когато човек има толкова много време, той никога не става при първото иззвъняване на алармата. Отлага няколко пъти, което, някъде бях чела, влияе на психиката ни. Нещо като малка агония, в която се въвличаме сами.

Ето защо преценете колко точно по-рано да си правите алармата. Започнете например с 40 минути, като за всяка следваща сутрин я задавате с 5 минути или дори с 1 минута по-рано. Няма да го усетите на практика, но постепенно и без излишен стрес ще достигнете до целта.

3. НЕ ПОСЯГАЙТЕ КЪМ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, ДОКАТО СТЕ ОЩЕ В ЛЕГЛОТО

Волно или неволно, след като отложим или изключим алармата, отваряме социалните мрежи и започваме с полуотворени очи да скролваме. Какво толкова си мислим, че може да се е случило през нощта, не знам, но съм сигурна, че почти всички го правим. Опитайте се да се възпирате, защото безцелното разглеждане на Facebook и Instagram още докато сте в леглото може да изяде значителна част от сутринта ви. След което да нямате време за важните неща и да се напрегнете и изнервите излишно. Не много добро начало на деня, нали?


СУТРЕШНИТЕ ТРЕНИРОВКИ НА УСПЕШНИТЕ ХОРА


4. МАЛКО СПОРТ ВЪРШИ ЧУДЕСА

Сега, наясно съм, че не всеки от нас е готов да излезе в 6 часа за джогинг в парка или за няколко серии във фитнеса. Затова можете да се раздвижите у дома, като правите това, което ви е приятно. Няколко прости упражнения или малко йога ще ви подарят приятното чувство, че сте свършили нещо полезно за себе си. Освен това ще ви енергизират/релаксират, ще сте готови да скочите в деня заредени положително.

Към тази точка включваме и секса. На мен лично сутрешният секс ми е по-любим от всеки друг. Има редица изследвания за ползите от него, но дори и да нямаше, всички ще се съгласим, че е също един много зареждащ старт на деня.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser