Преминете към основното съдържание

Криза на средната възраст при жените?

Вижте кои са основните симптоми на този неприятен момент

Щеше да е чудесно всичко да е безоблачно, но все повече жени след определена възраст се променят и то забележимо за тях самите. И както мъжете изпитват неудобството (или точно обратното) на своята криза на средната възраст, същото се случва и с жените. Ето кои са основните симптоми на тази гадост!

Мислите за това днес

„Ще мисля утре за това.“ е велика мисъл, с която сте живели повече от три десетилетия. Проблемът е, че утре се превърна в днес. И вече трябва да знаете прекрасно отговора на въпроса „Каква ще стана, когато порасна?“ Той е заменен с по-актуалния „Каква ще стана, когато остарея?“ Само мисълта за това е непоносима, но я мислите, и то днес.

Съвет: няма как да не я мислите, знаем. За позитивното мислене може би е вече късно. Някак си сте живели и без него до 35-тата си година. Обикновените психотропни също не помагат. Осъзнайте, когато сте били на 15 е по-далече от времето, в което ще станете на 50. Ако се измъчвате от този факт, посетете психолога си. Време е да си намерите такъв. Ще видите, че цветовете на живота не са толкова сиви. И както се казва, не може да оставите коня си по средата на реката.

Не можете да се познаете в огледалото

Да, там ви гледа съвсем не онова момиче. Пак е естествена визията, но с бръчки, с подпухнали очи и не толкова живи къдрици. Тялото ви не е същото: трябва ли да се отпуска толкова бързо? Съзнанието също може би би трябвало да остарява, но защо все още си мислите, че сте тинейджър?

Съвет: дори и да сте с тяло, стройно като вейка, мускулната маса вече не може да държи кожата така, както е изглеждала тя преди 10 години. Просто природа. И, да, тя е безсърдечна твар. Вече ви е ясно, че против генетиката не помага и най-скъпият крем. От друга страна може да победите врага с неговото оръжие. Ендорфинът е най-добрият ви приятел. Оставете йогата, обърнете внимание на спортове като бокс, таекуондо или кикбокс. Сега ви е повече от необходимо да трупате мускулна маса и да се движите, но и да изкарвате стреса до дупка.

Плаши ви раздялата с децата

Внимание, децата ви са почти възрастни и също имат свои пубертетски кризи. Нищо, че вие все още си спомняте своя собствен пубертет.

Съвет: може би сте родени в края на 70-те и началото на 80-те. И може би все има един или двама поп изпълнители, които слушате заедно с детето си. Направете така, че да идете заедно на концерт или да излезете заедно на клуб, за да почувствате колко общи неща имате, заради които си струва да се чувствате млади и свързани с децата си.

Може би искате да имате още едно дете

Искате го не защото скоро ще се разделите със собственото си дете, а защото започвате да смятате колко яйцеклетки са ви останали. И това ви хвърля в паника. Колко години тази репродуктивна система ви е пречела да имате половия живот, който искате, а сега – обратно! Нищо, че мисълта за това как ще се отрази тази бременност на здравето ви и как ще гледате детето без помощта на бабите ви минава през главата.

Съвет: да слушате съвети по този въпрос, е глупаво. И все пак – опитайте се да не мислите за това или най-много си припомнете факта, че ако родите сега, то в момента на краха на вашата репродуктивна система (сиреч в критическата) ще си имате още един тинейджър за гледане.

Гоните два заека

Това са кариерата и семейството. Ако сте срещали всякакви пречки по пътя към върха в службата, оплаквате моментите, в които не сте имали достатъчно време за семейството и децата. Ако пък сте посветили годините си на децата, дома и съпуга си, сега ви е яд, че сте пропуснали времето за собственото си развитие. Ако пък сте се реализирали и като жена, и като майка, то съжалявате за пропуснатите моменти, в които е можело да се грижите за себе си, а не сте го направили.

Съвет: да се конкурирате с вчерашните випускници е късно, факт – това не са момчета и момичета, а истински хиени. Семейният живот вече не е това, което беше, факт. Затова най-добре се съсредоточете върху себе си. Ако на 20 години все още не сте осъзнавали ценността на лечебния масаж, сега ще го оцените прекрасно.

Решавате, че сте смъртно болна

Петно на бузата? Да, то задължително е меланом, а не в следствие на прекомерното пушене! Болката в гърдите не е от това, че прекалено много стоите на стол пред компютър, а защото най-вероятно има нещо на сърцето ви и ще умрете от инфаркт.

Съвет: просто се прегледайте при лекар. Може и да открие в изследванията ви някой проблем, от който обаче в никакъв случай няма да умрете и дори няма да живеете по-зле. Но, ако незабавно не спрете с цигарите, този проблем след 20 години може и да се превърне в нещо сериозно. Помислете си само, че ви очакват поне 20 години същия безгрижен и активен живот, а не агонизиращи години в тревоги по ненавременна смърт.

Опитвате се да намерите смисъл на живота си

И, разбира се, няма да откриете. Преди смисълът беше да се влюбите, да откривате новото в живота, да постигнете успех в работата, да родите, да осъзнаете, че глупаците не се променят... А сега?! Всичко е изпробвано, измислено, зад гърба ви, почувствано... Като че ли всички романтични моменти са загубени.

Съвет: психолозите обикновено съветват в този момент да започнете да пътешествате, да си намерите някое занимателно хоби или... любовник. Но това не е ключът. За да получите много нови изживявания, просто трябва да се влюбите отново – дали ще бъде в съпруга ви, или в животно, или в дейност, или в музика – лесно е. Само помислете – сега вече сте голямо момиче и знаете как стават тези неща, знаете как да ги изживявате, как да взимате всичко от момента. Просто всичко е възможно!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser