Преминете към основното съдържание

"Къщата на София" представя творби на Десислава Денева DEDE

Изложбата можете да видите до 31 май

Десислава Денева DEDE една от най-талантливите ни и изявени съвременни български художнички, с редица изложби, участия в международни конкурси и награди.

Озаглавихте последната си изложба “Споделям с Вас”, какво бихте искали да споделите?

Мисля, че е естествена критичната aвторова рефлексия да търси опора в психологизирането на феномените в изкуството. Идеите инициират трансцендентна безграничност над света на „познатата“ видима действителност, и все пак като свидетелство на времето, в което се случват, но с поглед напред/отвъд в света на сакралните пространства. Разкриват се алюзии, може би потиснати до момента, което води до активиране на обогатени стратегии в образното мислене и организации на контекстуалните връзки. Това е процес на споделяне, подкрепен от авторова смелост. Онова, което аз налагам в нея е по пътя на съпреживяването, като осъзната дейност и проява на волята, е общо казано, живот. А животът е сила, вътрешен стремеж и осъществяване. По своята природа дейността на волята е онова, в което се изживява изразходване на авторова психична сила, тя е стремеж или воля в движение. В случая, тя споделена със зрителя, чрез картини.

От дълги години се занимавате с преподавателска дейност, кое е най-важното нещо, на което бихте искали да научите Вашите ученици?

Дейностите ми на художник и учител се преливат и взаимно си влияят. Това са две страсти, които изграждат личност, любопитна по природа, „изкушена“ от различни материали. Такива като: пигменти, маслени и акрилни бои, цветни литографии, акварели и плексигласи и др. Бих искала да събудя в душите на моите ученици подобен стремеж към лично откривателство, интерес и любов към изкуството. Но любовта не е достатъчна. Ще вметна думите на Алвин Тофлър: „Неграмотният човек на XXI век няма да бъде този, който не може да чете и пише, а този, който не се обучава непрестанно.“ Ще перифразирам – рисувайки художникът непрекъснато се учи. Тази цел облагородява неговите усилия, бих добавила и тези на учителя, но само пътят ги изпълва със смисъл. Дейности, които неизбежно минават през желанието да разбереш по-добре себе си. От тази гледна точка, изкуството е начин да опознаеш себе си, но и света около теб. Усилията ми са насочени към ясен художнически отговор и той е – истинност. И накрая, считам, че тя е съществена в работата и на учителя. Желая бъдещите автори да я търсят, подкрепени от желанието си за личностно израстване, по трънливия път на откривателството.

Последната една година беше много трудна за всички. Как се отрази при Вас този период? В новата изложба показвате картини рисувани през пандемията....

Оставайки за дълго в провинцията, далеч от шума на градските улици, имах възможността да „помечтая“ в моите нови емоционални преживявания. Мигове на вглъбяване и усамотение. Учат ни – мечтайте смело и с размах, сбъдвайте мечтите си. В този смисъл, изграждам мечтани места, лични пейзажи и търся свободата на духа си, разхождайки се по бреговете на Дунав. А, те са интересни винаги, дали озарени от сутрешно слънце, или когато носталгични дъждове размиват техните очертания. Природата на нещата, изисква еквивалент в изказа. Творческият дух избра нови материали, да играе/работи и да изгради образност, въплъщаваща емоции и настроения. Съвкупността от тях, необходимите идейни и смислови източници, спомагат за реализацията авторския капацитет. В случая, ескизността като рукнал енергиен поток, е една моята провокация в откривателство на нови сюжетни линии.

Имате редица участия в изложби, международни конкурси и награди. В настоящата изложба показвате картини от различни периоди и стилове, които показват многообразието и колорита на богатия Ви творчески потенциал. Бихте ли споделили за различните периоди и стилове.

Мисля, че тук би трябвало да се избавя от полемичната ситуация относно непоколебимостта на личния вкус и непоколебимостта на принудата отвън. Развитието ми като автор минава през различни концепции, които ме провокират за нови работни реализаци. Изградените връзки, в различни контексти, взаимно се оплитат в ситуационни ребуси. През различните периоди пластичната канава на картините се населява с алюзии на реални обекти, но интегрирани по личен начин. Любопитна съм по природа и съм „изкушена“ от различни материали, такива като: пигменти, маслени и акрилни бои, цветни литографии, акварели и плексигласи и др. Тяхната специфика ми помага да изразявам по-четливо идеите си върху платно, хартия и трансперентни плоскости.

Кои са Вашите учители?

Трудно бих могла конкретно да посоча своите учители, те са не само тези, с които съдбата ме е срещнала, но и много други... Такива например са авторите от Ренесанса, а и в по-ново време: Хуан Грис, Франсис Пикабия, Салвадор Дали, Луиз Буржоа, Марино Ма-рини, Антони Тапиес, Роберто Матта и др. Ако от днешна гледна точка би трябвало да обясня позициите си в това отношение, то би трябвало да замълча. Мое право е единствено в това да се смиря пред величието на Природата, а моите усилия да са в нейна дан, в дан на ,,одухотворената” природа – с нейното изобилие на форми. Тя е неизменният учител за красивото. Прекланям се пред смълчаните далечини и стръмните брегове на реката, или буреносното небе, разкриващо рядко дълбините си. Прекланям се пред изначалната женственост, като дар от природата. Тя също е една вечна провокация за мен. Тази хармония е силна и истинска, неподвластна на времето, което ни залива със своята рекламно естетизирана, фалшива „красота“, модно актуална, а всъщност преходна в своята изменчивост.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser