Преминете към основното съдържание

Куба е преживяване, което трябва да запечатате със сърцето си

Хавана през погледа на една романтичка. Анина Рангелова, ПР и Бизнес развитие

Ранна утрин с дъх на току-що сварено кубинско кафе. Във въздуха се усеща духът на свободата и онова странно умение да се радваш истински на живота, а аз – модерно възпитаната европейка, се будя в сърцето на стара Хавана и вече знам, че никога няма да мога да погледна света със същите очи.

Дали защото съм заклета романтичка, или просто с годините все по-лесно се влюбвам в места и все по-трудно в хора, но в Куба има някаква магия. Ако искам да ви кажа нещо с моя разказ, то е само едно – купете си билет, резервирайте си хотел и идете поне за една седмица в Хавана! Трябва да го направите поне веднъж в живота си, защото иначе няма да видите и да усетите толкова много от удоволствията, които ни предлага нашият кратък земен път. Защото един ден, докато си стоите пред телевизора, ще си дадете сметка за пропуснатия шанс да видите и изживеете нещо неповторимо.

Е, аз съм се научила да искам от живота! И тази зима, докато си говорехме с моите приятели от няколко европейски държави какво да е следващото ни приключение, решихме единодушно – купуваме билети за Хавана.

И така, пристигнах в Хавана през декември. Да избягаш от студеното, сиво и монотонно ежедневие на зимна Европа и да се озовеш в един неподправен рай... Да, това е точната дума, която за мен описва този невероятен град. Европейско архитектурно наследство, смесица от различни раси, неподправено кубинско улично изкуство, миризмата на ром и пури, багрите и уханията на екзотични цветя и плодове, кубинската кухня, танците и цялото това многообразие в една естествена природна среда. Именно природата придава на това място автентичност и чувство за неповторимост на духа.

Да усетиш и пресъздадеш през обектива капризния характер на природата като любител фотограф, винаги е било предизвикателство за мен, но този път ми се получи. Казват, че много фотографи чакат наводненията в Хавана през зимата, но рядко имат късмет. Аз имах тази възможност. Още първата сутрин успях да усетя и да видя непредсказуемата сила и величие на природата и съм щастлива да споделя някои от своите снимки.

Да се разходиш по крайбрежния булевард на Хавана – легендарният „Малекон“, и да усетиш атмосферата на аристократичния квартал „Ведадо“, обхванат от водната стихия, е преживяване, което трябва да си подарите поне веднъж в живота!

С годините все по-лесно се влюбвам в места и все по-трудно в хора.

Да уловиш магията на залезите в Хавана, е другото удоволствие, което остава усещането за необхватност и безкрайност. Залезът над стара Хавана и последните лъчи на слънцето, огряващи модерния басейн на хотела ми – това са двата свята, събрани само на един дъх разстояние един от друг. И те могат да ви развълнуват. Истински! Как ли би описал тези гледки Хемингуей, ако беше жена? Всъщност никога досега не си бях задавала въпроса защо авторът на „Старецът и морето“ е толкова влюбен в Куба. Сега вече знам – истински истории, сърдечни отношения между хората и онзи дух на свободата, който се усеща навсякъде тук.

И ако има моменти, които винаги ще помня, то това са разходките по улиците на стара Хавана пеша или с автомобил. Качете се в една ретро кола и ще се почувствате като актриса от старите филми! Задължително накарайте шофьора да се отбие и до емблематичния хотел „Насионал“, построен от американската мафия през миналия век.

Не пропускайте да се разходите по тесните улички и се потопете в архитектурата на неоколониална Хавана. Разгледайте импозантната сграда на „Капитолио“ и опитайте вкусна улична храна или плодове...

Какво е Хавана ли? Машина на времето. Всичко те пренася в историята на една различна цивилизация.

За да се потопите още по-далече в историята, ще ви заведа в две емблематични крепости – Castillo del Moro и Castillo de la Real Fuerza, пазещи славата и духа на епохата на Великите географски открития.

За да изживеете и усетите духа на Хавана, задължително трябва да излезете от луксозния хотел и да се потопите в пулсиращото сърце на този град – улиците и кокетните площади и паркове. Местните хора на Куба, с тяхната емоционална интелигентност, неподправена и възникнала в столетната история на взаимно съжителстващи цивилизации от три континента – Европа, Америка и Африка, ще ви покажат как може да се живее щастливо с малко пари и вещи, а искреното им отношение към простите неща в ежедневието им ще ви накара да се замислите дали не сме сбъркали някъде с нашия модерен начин на живот в добрата стара Европа.

За да изживеете и усетите духа на Хавана, задължително трябва да излезете от луксозния хотел и да се потопите в пулсиращото сърце на този град.

Да бъдеш в Хавана, е нещо повече от туристическо изживяване. Веднъж стъпили на кубинска земя, ще усетите този неповторим характер на хаванската култура в уличното изкуство, многообразието и сърдечността на населението, изобилието на екзотичните плодове и още много. Тук аз преоткрих райските вкусове на гуава и манго, кубинската кухня и емоцията на жизнерадостните деца, растящи и забавляващи се без Интернет.

Несъмнено Куба е една от най-вълнуващите дестинации, които съм посещавала досега, но гледайки от басейна на хотел „Iberostar Grand Packard“ луксозния круизен лайнер, започвам да изпитвам носталгия и желание отново да преоткрия себе си в цялото това многообразие – много по-цяла, истинска и вдишваща живота с всяка частица от себе си...

Но какво е Куба без безкрайните плажове? На 60 км от Хавана в посока Варадеро се потопих в истинския плажен рай – девствените ивици, блестящи под ярките слънчеви лъчи, пясъкът и просторът на непрекъснато сменящите се цветове на морето ме плениха завинаги.

Снимките не са достоверни, защото Куба е изживяване, което трябва да запечатате със сърцето си. То не може да бъде проявено на фотохартия и никой не може да ви разкаже какво е Хавана. Защото тя е различна за всеки човек. Каква е вашата Хавана? Защо не хванете самолета и не разберете сами? Сигурна съм, че ще ви изненада!

Цветовете на Хавана

Галерия

Цветовете на Хавана

Снимки: личен архив

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser