Преминете към основното съдържание

Къде и как са прекарвали лятото си най-стилните ретро икони

Най-бляскавите ваканции от машината на времето
Мерилин Монро се забавлява на плажа близо до дома си в Холивуд.
Мерилин Монро се забавлява на плажа близо до дома си в Холивуд. © Getty Images

Плаж, блясък, шампанско безспир – тези дами са знаели как да живеят за мига и са го правили при всяка своя ваканция. Къде е била любимата им почивка? И как са изглеждали иконите на стила на плажа, в градината, на шопинг или на романтична разходка...

ИТАЛИЯ

Богатите и известните имат вкус! И се отправят – и сега, както и преди, към мечтаните брегове на Портофино, Венеция и Капри. Там, в известния бутик „Ла Паризиен“, са си шиели капри-панталони икони на стила като Джаки Онасис, Мария Калас и Ингрид Бергман, за да разходят после новите си придобивки по централния площад „Пиацета“.

Вечер са се отправяли към голямото парти в „Куисисана“, най-ексклузивния хотел на острова. Разбира се, без да са пропуснали да опитат капрезето на някой местен шеф готвач.

МЕКСИКО

И в Холивуд се нуждаят от почивка! През годините са ни го доказвали и актьори, и актриси, които са се втурвали към плажа веднага щом приключели снимките на някой филм. Предпочитани дестинации на звездите от онези години били Флорида, Ямайка и особено Мексико.

© Getty Images, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън заедно с дъщерята на актрисата от Майк Тод – Лиза, 1963 г., Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън заедно с дъщерята на актрисата от Майк Тод – Лиза, 1963 г.

Неслучайно през 1957 г. Елизабет Тейлър се омъжва за продуцента Майк Тод в легендарната мексиканска „Вила Вера“ в Акапулко. Пак там За За Габор е скандализирала всички, скачайки гола в балсейна. За съжаление, днес „Вила Вера“ е затворила врати, но пък в Акапулко все още можете да посетите „Лос Фламингос“, също любимо място за парти на Лиз Тейлър.

ФРАНЦИЯ

Магнитът за звезди през лятото? Сен Тропе, разбира се! И ако днес най-горещите парти места са бутикови хотели и грандиозни яхти, през 60 музикалният продуцент Еди Баркли е канел всички във вилата си.

Тук се срещат Мик Джагър и Бианка и отново тук тя му дава своето „Да“. Звездно средище е била и пристанищната алея, където в ерата преди мобилните телефони е било голяма чест да ви извикат по име за масата ви в кафене „Сенекие“, откъдето се открива добра гледка към яхтите.

ХОЛИВУД

За разлика от върволицата нейни колеги, отправили се към Европа или на юг, Мерилин Монро е предпочитала уединението на собствената си къща с божествена градина и плажовете в близост до дома ѝ.

© Getty Images, Градината на Монро в Палм Спрингс, Калифорния, 1954 г., Градината на Монро в Палм Спрингс, Калифорния, 1954 г.

АНГЛИЯ

Къде може да почива една известна американска актриса, станала принцеса на Монако? Да, Грейс Кели и Рение III се отправят на морски круиз за сватбеното си пътешествие и избират за семейните си почивки остров Капри или френското ранчо „Рок-Ажел“.

© Getty Images, Грейс Кели със сестра си Елизабет и брат си Джон на кралската регата Хенли по река Темза., Грейс Кели със сестра си Елизабет и брат си Джон на кралската регата Хенли по река Темза.

Но принцеса Грейс таи особени симпатии към Лондон. Когато е в града, винаги се настанява в 5-звездния хотел „Конаут“, където и до днес приготвят коктейл, кръстен в нейна чест, и посещава любимото си кабаре – „Кафе дьо Пари“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser