Преминете към основното съдържание

Къде живеят най-известните парфюмеристи в света?

Там, където е най-големият музей на парфюма, а през август, по време на фестивала на жасмина, пожарни коли разпръскват жасминова вода и улиците ухаят божествено!
Входът на Музея на парфюма в Грас ни посреща с гигантски хартиени тестери на ароматни екстракти
Входът на Музея на парфюма в Грас ни посреща с гигантски хартиени тестери на ароматни екстракти © Ясен Савов, @iasens

Да не си купиш парфюм от Париж е като да отидеш в Болоня и да не си поръчаш спагети болонезе. „Риволи“, „Галерии Лафайет“ и „Шанз-Елизе“ освен с модните си бутици, привличат ценители и на парфюмите от цял свят.

В Париж обаче майстори-парфюмеристи почти няма, защото истинската столица на парфюма е Грас! Малкото градче близо до Лазурния бряг от векове е родно място на най-известните парфюмеристи в света, т.нар. „носове“, повечето от които живеят и работят там. Сред тях са Жак Полж, „тайното оръжие“ на Chanel, и синът му Оливие, който е на път да надмине баща си, с над 60 аромата, поне половината бестселъри, Франсоа Демаши, направил едни от най-успешните парфюми на Dior, Оливие Кресп, създател на хитови ухания за Versace, Kenzo и Paco Rabanne, легендарният парфюмерист-писател Жан-Клод Елена... Списъкът е дълъг, много дълъг!

Как се става „нос“?

Парфюмерист всеки може да стане, но „нос“, както наричат най-големите майстори, се раждаш – това е талант, твърдят местните в Грас. Катрин, която работи в едно от парфюмерийните студиа повече от 20 години, признава, че може да разпознае не повече от 50 ектракта, а „носовете“ имат таланта със затворени очи да различават близо 2000 различни нотки.

За да запазят таланта си през годините, повечето от тях живеят далеч от големите градове, обикновено в Грас, където е съсредоточено парфюмерийното производство и добивът на повечето екстракти. Задължително е да не употребяват алкохол и да не пушат.

Как Грас се превръща в столица на парфюмите?

© Ясен Савов, @iasens, Грас, ароматната перла на Лазурния бряг

Закътан между хълмовете на Алпите и в близост до Средиземно море, Грас има естествени водоизточници и мек климат, който е изключително благоприятен за отглеждане на едни от най-предпочитаните от парфюмеристите сортове цветя, като жасмин, майска роза, тубероза, виолетка... Лидер в производството на тези ценни суровини, с разцвета на парфюмите в Европа, през 18 век Грас се превръща в център на френската парфюмерия. Днес 2/3 от френските аромати се произвеждат именно тук. Градчето е седалище на близо 70 парфюмерийни къщи, в които работят над 3500 души, а годишната продукция на аромати в района се изчислява на 600 милиона евро годишно.


ЛУКСЪТ ДА СИ В ПОЛЕТО С МАЙСКА РОЗА НА CHANEL


На особена почит в Грас е жасминът, който е символ на града. Всяка година през август се организира фестивал, наричан още Жасминиада, с улични шествия, гирлянди от живи цветя и пожарни коли, разпръскващи жасминова вода.

© Ясен Савов, @iasens, Една от къщите в историческия център на Грас, която целогодишно е украсена с цветя

Какво не трябва да пропускате?

Дори да не сте почитатели на музеите, експонатите в Международния музей на парфюма в Грас ще ви заинтригуват. Там може да видите различните техники за извличане на есенции, използвани от векове насам, както и машините за студена екстракция за деликатни растения като роза, мимоза и нарцис. Сред експонатите е един от най-старите „органи“, както наричат работните маси на парфюмеристите, заради формата, наподобяваща музикалния инструмент от катедралите.

Интересен факт е, че някои от съоръженията за производство на парфюми са дело на Гюстав Айфел, създателя на най-голямата гордост на французите – Айфеловата кула. В историческата част на Грас е и първото му архитектурно творение – беседка от ковано желязо.

Тесните улички в тази част на града са истинска анти-стрес терапия за хората от големия град. Те ще ви отведат до един от хълмовете, на които е разположена красивата средновековна катедрала Notre Dame du Puy, в която освен фрески на известните художници Рубенс и Фрагонар, може да видите икона на... Парфюм.

Парфюмната икона в катедралата на Грас

От хълма до катедралата се разкрива разкошна гледка към полетата с цветя, гордостта на Грас.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ Грас и Казанлък са побратимени градове – и двата са известни с едни от най-ценните рози, използвани в парфюмерийната индустрия.

Как да си направите собствен парфюм на Френската Ривиера?

"Орган", работното място на майсторите-парфюмеристи

В Грас това не е трудно, нито пък е скъпо. Трябват ви предварителна резервация в парфюмерийно студио, няколко часа на разположение и около 50 евро. Специалистите ще ви помогнат да се ориентирате сред десетките екстракти на парфюмерийния „орган“ (така се нарича работната маса на майсторите-парфюмеристи), ще ви напътстват в процеса на миксиране на нотките на базата, сърцевината и върха на вашия аромат, а накрая ще си тръгнете със 100-милилитров флакон, върху който е с уникален номер и име, избрано от вас.

Как главният редактор на ELLE България направи първия си парфюм в студио Galimard – четете в новия брой на списанието от 20 април.

Най-известните студиа в Грас, където може да създадете ваш собствен аромат, са: Galimard (www.galimard.com), Fragonard (www.fragonard.com), Molinard (www.molinard.com), Parfums Guy Bouchara (www.parfums-guy-bouchara.com), Nana M (www.nana-m.com), Voyage en terre de parfum (www.parfumprojet.com), Le mas des parfums (www.lemasdesparfums.com).

В Грас всеки може да се впусне в ароматно приключение и да си тръгне със собствен парфюм


ОЛИВИЕ ПОЛЖ СЪВЕТВА КАК ДА ИЗБИРАТЕ ПАРФЮМИТЕ СИ


Ако търсите повод за Грас:

  • 10-13 май – Expo Rose. Тази година е 48-то издание на фестивала на розата в Грас, по време на който градът се покрива от над 25 000 цветя, а специални места, от които се разкрива невероятна гледка към околните хълмове, се декорират като градини с пейки. Наричат ги perfume rest.
  • 21 май: Европейска нощ на музеите. Всички музеи са с вход свободен, а Международният музей на парфюма в Грас определено си струва, ако искате да видите експонати на флакони на няколко века, както и най-ценните аромати от древността до наши дни.
  • 22 и 29 май, 5 и 12 юни, 9-12 юли, 7-10 август – мастърклас по парфюмерия в MIP (Musee International de la Parfumerie). В рамките на един ден ще се запознаете с ароматните семейства и ще научите тънкостите в миксирането на нотките в олфактивната пирамида от професионалисти. Цена: 60 евро, с предварително записване. (www.museesdegrasse.com)
  • август - фестивал на жасмина (още на www.cotedazurfrance.fr, www.grasse.fr)

Какво друго може да правите в Грас?

© iStock

Да отидете на сафари! Ако си мислите, че това е обичайна атракция за Африка и Азия, европейската му версия няма да ви разочарова! От Грас сутринта може да отидете на плаж на Лазурния бряг, а ако ви стане прекалено горещо, следобед, само на час път с кола или автобус, може да се качите на 1200 м надморска височина в Алпите, където е резерватът Des Monts D'Azur. Ще си направите приятна разходка сред няколкостотин защитени животински видове като бизони, елени, диви кози и коне. От април започва размножителния период на повечето обитатели на резервата и при повече късмет може да станете свидетели на раждането на малките. Цените започват от 10 евро. Още инфо на www.haut-thorenc.com

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser