Преминете към основното съдържание

Кухнята мечта е по дизайн на българин

Известни са победителите в конкурса на AEG
© Павел Василев

Не един, а четирима българи са се класирали сред финалистите в международния конкурс на AEG за дизайн на кухня. Престижният форум, който се провежда всяка година, оценява иновативни проекти на интериорни дизайнери, които представят своята гледна точка за предназначението на кухненските уреди и удоволствието от готвенето. За 2019 г. са участвали 157 проекта от общо 8 европейски държави, като в топ 10 попадат четири български предложения – трите са дело на жени.

„Изострете сетивата си“

Зад тазгодишната тема стои идеята на организаторите да се изведе на преден план неразривната връзка между форма и функция. Българските участници са впечатлили журито с нестандартен дизайн, функционалност и красота. Успели са да внушат онова усещане в кухнята, което прави от едно жилище истински дом.

Проектът на Камелия Терзиева за модерна кухня в класическа сграда е опит за синергия между настояще и минало.

Беатрис Тодорова предлага луксозна визия с практични затварящи се шкафове, зад които електроуредите остават скрити, когато не се ползват.

Цветомира Гиргинова представя проект на тема „100 години от основаването на влиятелното училище за дизайн Баухаус“.

Проектът на Павел Василев съчетава лукс и удобство в просторна кухня в мезонет.

Големият победител за 2019 г. е Клаудия Северин от Полша, следвана от участници от Чехия и Холандия. „Поразителното и смело използване на комбинация от терацо материал и дърво в проекта, озаглавен „Lastrico Lover“, накара журито да се усмихне“, сподели Томас Гарднър, старши дизайн мениджър в Electrolux.

И тази година се затвърди и доразви тенденцията към превръщането на кухнята в мултифункционално пространство. „Прогресивните кухни не само се отдалечават от традиционните цветни блокчета, но също така интегрират и технологично и устойчиво мислене, за да подпомагат и радват потребителя“, каза София Андерсон, анализатор на тенденции в Electrolux Group Design.

Победителите печелят уреди AEG и кулинарни преживявания. В началото на следващата година ще бъде отворен конкурсът за 2020 г.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser