Преминете към основното съдържание

Култови цитати на известни хора, които никога не са ги изричали

Четири изказвания на хора, които са им приписвани по погрешка

Анди Уорхол отбелязва в дневника си на 27 юли 1978 г. "След работа реших да пусна и да гледам телевизия. В предаването 20/20 вместо да кажат: "В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути ", беше много смешно да чуя Хю Даунс да казва: "Както веднъж каза Анди Уорхол, след 15 минути всички ще бъдат известни." Хората по телевизията все нещо предават грешно, като ... "В бъдеще 15 души ще бъдат известни"."

В ерата на интернета нещата не са много по-различни. През 70-те водещият на предаването поне е уцелил правилния автор на тази невярно цитирана мисъл. Днес, обаче, нещата са много, много по-хаотични и далеч от истиността. 

Ето и някои известни фрази, които са приписани на иконични личности.

© getty

 "Добрите художници копират; великите художници - крадат идеи." - ПАБЛО ПИКАСО

Някои фалшиви цитати изнивкат много бързо, а други се развиват през годините. През есента на 1920 г. британският поет Т.С. Елиът измисля съвременната версия на сегашната иконична максима. В оригинал сентенцията звучи така: "Незрелите поети имитират; зрелите поети крадат". 

Други културни фигури, на които е приписана мисълта са руският пианист Игор Стравински (макар и модифициран като за музиканти:"Добрият композитор не имитира, той краде") и американският писател Уилям Фолкнер. Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, е този, който започва да свързва името на Пикасо с афоризма като през 80-те години на миналия век споделя, че е съгласен с тези (не)изречени думи на артиста. 

"Нека ядат пасти!" - МАРИЯ АНТОАНЕТА

Един от най-популярните цитати, който показва отношението на младата френска кралица Мария Антоанета към народа си е всъщност - фалшив. Легендата гласи, че съпругата на Луи XVI изрича тези думи, когато ѝ се съобщава, че фанцузите измират от глад и нямат дори хляб. "Като нямат хляб, да ядат пасти тогава", казва тя.  

Истината е, че това е реторична фраза от антироялистка пропаганда, приписвана на Жан-Жак Русо и не се намира никакво историческо доказателство кралицата някога да е изричала тези жестоки думи. 

"Бих предпочел да умра от страст, отколкото от скука." - ВИНСЕНТ ВАН ГОГ

Тео - братът на Ван Гог е този, който подкрепя холандския художник през целия му психологически нестабилен преиод. Братята разменят повече от 900 писма между 1872 и 1890 година и там са едни от най-популярните изказвания на Ван Гог, от които: " Аз винаги правя това, което не мога да направя, за да се науча как да го направя"; "Големите неща не се правят от импулси, а от поредица от малки неща, събрани заедно"; "Няма нищо по-истински артистично, от това да обичаш хората" и накрая на 2 октомври 1884 г. "Бих предпочел да умра от страст, отколкото от скука."

Има само една малка подробност. След като Винсент прочита Au Bonheur des Dames, той всъщност цитира друго светило - френския писател и драматург Емил Зола. Тео разбра това. Днес, обаче тази мисъл от книгата на великия писателя се приписва на великия художник. 

© getty

"Несъвършенството е красота, лудостта е гениaлност и е по-добре да бъда абсурдна, отколкото абсолютно скучна." - МЕРИЛИН МОНРО

Има твърде много цитати, които Интернет приписва на Мерилин Монро. Но много от думите, под които седи името на русият секс символ не са изричани от нейните червени устни. Този цитат не се знае чий е, но със сигурност не принадлежи на иконичната красавица. Първо, защото Мерилин е била перфекционист по отношение на външния си вид и работата си. Второ, тя никога не би изрекла думите "лудостта е гениалност" - дъщеря на майка шизофреник, тя е имала много трудно детство, заради което и в последствие се е страхува от всякакви психични заболевания. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser