Преминете към основното съдържание

Кус-кус по марокански...

Чувствена ласка за небцето!
Кус-кус с говеждо и зеленчуци
Кус-кус с говеждо и зеленчуци © Shutterstock

Най-чувствената арабска кухня е в Мароко. И по-точно – нейните прословути специалитети с кус-кус. Така твърдят всички световни кулинари. Причината за изтънчения вкус на тези ястия е в умелата комбинация от подправки. Независимо дали преобладава сладкият или соленият вкус, блюдата с марокански кус-кус оставят незабравими спомени. В тях има някаква магия! Ето една типична рецепта за арбаското кулинарно изкуство. 

Кус-кус с говеждо и зеленчуци

Продукти: 700 г кус-кус, 750 г говеждо (може да замените с телешко), 2 моркова, 2 тиквички, 2 глави бял лук, 1 бяла ряпа, 50 мл зехтин, 50 г доматен концентрат, 50 г хариса (мароканска люта подправка), 1 ч. л. бял пипер, 1 ч. л. шафран, 1 ч. л. кимион, 1 връзка пресен кориандър, сол.

Приготвяне: Нарежете месото на хапки, лукът на лунички и запържете в тенджера за няколко минути. Добавете сол, доматения концентрат, белия пипер и харисата. (Ако няма откъде да купите, може и сами да си я приготвите от 1/2 кг червени люти чушки, 1 глава чесън, сол и по 1.5 ч. л. кимион, черен пипер, ким и кориандър. Всичко се пасира, но грубо, поставя се в стъклен съд, залива се олио, така че да покрие сместа, и се оставя за 24 часа в хладилник.) След като месото се задуши, налейте вода до средата на съда. Оставете да ври един час. През това време подгответе зеленчуците. Нарежете ги на кубчета и ги задушете в бульона от месото за 10-15 минути на котлона. Посолете и добавете подправките. В единия край на чинията сервирайте кус-кус, след това ред месо и на другия край ред зеленчуци, залейте с бульона и поднесете топло.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser