Преминете към основното съдържание

Лечебните свойства на куркумата

При парене, тежест и подуване на стомаха можете да се доверите на куркумата - тя възстановява и предпазва храносмилателната система.
© iStock

Храносмилането е сложен процес, който изисква големи усилия от страна на организма. Най-напред работи стомахът с неговите киселинни сокове, после се включват черният дроб и жлъчката, накрая идва редът на милиардите чревни бактерии.

Куркумата, наричана още индийски шафран, неслучайно заема достойно място в аюрведичната медицина. Нейната съставка куркумин има изключителен ефект върху храносмилането. Но ползите от куркумата са много повече.


13 ПОДПРАВКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАМЕ В КУХНЯТА


Антибактериално действие

Куркумата прочиства стомаха

В лабораторни условия е установено, че куркумата потиска размножаването на Helicobacter pylori – бактерията, която причинява язва на стомаха. Този ефект е подсилен от имуностимулиращите и антиоксидантни свойства на куркумата. Клиничните изследвания показват, че макар и да не елиминира напълно инфекцията, тя облекчава стомашните болки и подуването на корема.

Начин на употреба

Куркумата се усвоява по-лесно, когато се консумира в съчетание с мазнини и малко черен пипер. Когато усетите стомашни болки или ви предстои да хапнете дразнещи стомаха храни, смесете 1 ч.л. куркума с 1 с.л. зехтин и добавете малко смлян черен пипер. Веднъж дневно използвайте тази смес върху салатата или като я добавите към вашето ястие. Не увеличавайте дозата, за да не се получи обратен, тоест дразнещ стомаха ефект.

Детоксикация

Куркумата подобрява работата на черния дроб

Като стимулира секретирането на жлъчката, куркумата улеснява прочистването на организма от токсини и разграждането на мазнините. В качеството си на антиоксидант тя предпазва клетките на черния дроб от негативния ефект на парацетамола и различни химиотерапии, както и от токсичните вещества в алкохола.

Начин на употреба

При перспективата за обилно хранене или в период на детоксикация използвайте отново сместа от куркума на прах, зехтин и малко черен пипер.


АРОМАТНИТЕ ПОДПРАВКИ ОВКУСЯВАТ И ЛЕКУВАТ


 

Противовъзпалително свойство

Куркумата успокоява червата

Най-често куркумата се използва именно в качеството си на натурално противовъзпалително средство – при раздразнени черва или ставни проблеми. Изследване показва, че редовният прием на куркума в продължение на осем седмици е довел до излекуване на половината пациенти, а при останалите симптомите са намалели чувствително. Лекарите допускат, че не е изключен и известен плацебо ефект, но фактите са налице!

Начин на употреба

Проведете курс на лечение с куркума под формата на хранителна добавка в продължение на три седмици, след това направете почивка от 1 седмица и продължете с още един цикъл от три седмици.

Все пак да се внимава!

Според Европейската агенция по лекарствата куркумата не е токсична в препоръчителните дози на прием. Вторичните ефекти, които могат да бъдат наблюдавани – сухота в устата, стомашно разстройство и гадене, както и алергична реакция – са рядко срещани, главно при предозиране. Куркумата не се препоръчва при запушване на жлъчните пътища и се съчетава зле с лекарства против епилепсия или антикоагуланти.

Ефект срещу холестерола

Сместа от куркума, зехтин и черен пипер, употребявана редовно, намалява нивото на лошия холестерол и повишава количеството на добрия. От една страна куркумата възпира усвояването на холестерола от храната в червата, а от друга стимулира секретирането на жлъчни соли, които го разграждат.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser