Преминете към основното съдържание

Легендарният продуцент Харви Уайнстийн уволнен заради секс скандал

Редица холивудски актриси го обвиняват в сексуален тормоз и посегателство
Харви Уейнстейн
Харви Уейнстейн © getty

Миналата седмица в статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс", съобщиха, че холивудският продуцент Харви Уейнстейн е обвинен в сексуален тормоз от няколко жени в продължение на десетилетия. Сега втора статия, публикувана в "Ню Йоркър", също така разкрива множество обвинения срещу Уейнстейн, както за сексуален тормоз, така и за сексуално насилие.

Във вторник сутринта Ню Йоркър публикува свое собствено разследване на обвиненията срещу Уейнстейн. За статията "От агресивни пречки до сексуално насилие: обвиняемите наХарви Уейнстейн разказват истории", Ронан Фароу разговаря с 13 жени, които твърдят, че холивудският продуцент е извършил сексуален тормоз или ги е нападнал в някакъв момент между 90-те и 2015 г. Някои от жените споделиха, че откритото говорене за това им е попречило на кариерата.

Миналата седмица адвокатът на Уейнстейн Чарлс Хардър заплаши да съди Ню Йорк Таймс за това, което той нарече "история, наситена с фалшиви и клеветнически изявления за Харви Уейнстейн". Хардър все още не е направил публично изявление за статията на Ню Йоркър. След публикуването на двете истории знаменитости като Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли също обвиниха Вайнщайн за сексуален тормоз. В неделя Уейнстейн беше уволнен от компанията, която е основал - The Weinstein Company.

Говорител на компанията излезе със следното изявление в отговор на статията на Ню Йоркър: "Всички твърдения за неконвенционален секс са категорично отхвърлени от г-н Уейнстейн. Г-н Уейнстейн освен това потвърди, че никога не е имал никакви действия за отмъщение срещу жените за отказите им. Г-н Уейнстейн очевидно не може да отговори на анонимните твърдения, но по отношение на всички жени, които са го нападнали публично, г-н Уейнстейн вярва, че с тях отношения са консенсусни. Г-н Уейнстейн е започнал да се консултира, вслуша се в общността и се стреми към по-добър начин на живот. Г-н Уейнстейн се надява, че ако постигне достатъчно напредък, ще му бъде даден втори шанс."

© getty, Харви и съпругата му Джорджия Чапман

Ето някои от най-шокиращите твърдения от историята на Ню Йоркър в дълбочина.

 Италианската актриса Асия Аргенто обвини Харви в сексуално насилие през 1997 година. Филмът на Аргенто, която тогава е на 21 години, "B. Monkey" се разпространяван от Мирамакс. Тя твърди, че продуцентът я е помолил за масаж, след което той е принудил да си разтвтори краката.Тя споделя, че след известно време, престава да се съпротивлява и много съжалява, че не се е борила до край. Актрисата споменава, че е имала сексуални отношения с Уейнстейн няколко пъти, междувременно комуникирайки с него по професионален начин. "Бях в уязвимо положение и се нуждаех от работата си", казва тя на Фароу. "Това увеличава срама и вината". В крайна сметка тя създава сцена в своя филм "Scarlet Diva" от 2000 г., който е моделиран по предполагаемото нападение. Аргенто публикува кадър от сцената в Twitter.

Анджелина Джоли и Гуинет Поултроу са също били нападнати от Харви. 

Джоли промотира филма си "Playing By Heart" през 1998 г., когато Уейнстейн се опитва да се възползва от нея в хотелската стая.

"Имах лош опит с Харви Уейнстейн в по-ранните си години и в резултат на това избрах никога да не работя с него отново и да предупреждавам другите, когато го правят", каза Джоли пред "Ню Йорк Таймс". "Това поведение спрямо жените във всяка област е неприемливо."

Междувременно, Полтроу казва, че човекът, който стартира кариерата й, я преследва в хотелската стая на  "Бевърли Хилс", когато е на 22 години и че почти губи голямата си роля заради това.

Розана Аркет и Мира Сорвино също заявяват, че могъщият холивудски изпълнителен директор им е отправял директни неприлични предложения насаме, но те са успели да се преборят със сексуалните му желания. Двете жени казват, че скоро след това, кариерата им започва да страда.

"Бях дете, бях приета за ролята, бях вцепенена", каза Палтроу, която разкри, че когато й е било казано да се срещне с Харви в хотелската му стая, тя не го е сметнала за подозрително, защото е получила факс от Creative Artists Agency. След като е пристигнала в хотела, той е започнал да я масажира и е помолил актрисата да се присъедини към него в спалнята. Тя отхвърлила предложението му и си е тръгнала с гръм и трясък, казвайки си, "Мислех, че си моят чичо Харви."

Тя е разказала на тогавашния си приятел Брад Пит за инцидента, след което той е конфронтирал Уейнстейн. Продуцентът после се е върнал при актрисата и й казал да не споделя с никого какво се е случило между тях.

Перфектната форма на Гуинет

Галерия

Перфектната форма на Гуинет

Гуинет Полтроу Снимки: Getty

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser