Преминете към основното съдържание

Лени Кравиц снима тези, които го снимат

София посреща изложбата FLASH със снимки от и на звездата
Ascension
Ascension © Mathieu Bitton

Идентифицирам се повече с жените, отколкото с мъжете. Предполагам, че имам силна женска страна.

Не се учудвате, че го е казал Лени Кравиц, нали?! Един от магнетичните, мистериозни, вечно интригуващи рок музиканти и звезди отново успя да ни изненада. След като създаде перфектна колекция мебели, сега Лени се отдава на ново предизвикателство, което ще имаме възможност да видим с очите си в София.

Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци - Лени Кравиц насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той снима тези, които го снимат! Така се ражда серията FLASH – черно-бели фотографии, запечатали ежедневието на рок музиканта през неговия поглед.

Изложбата FLASH ще гостува в София - на 7 април, от 18.30 ч. във VIVACOM Art Hall. София е четвъртата спирка от турнето, което започва в Лос Анжелис, и ще може да бъде видяна до края на април във VIVACOM Art Hall. Част от FLASH е изложбата Ascension на Матю Битън, фотограф, графичен дизайнер на музикални албуми, носител на Грами и личен фоторепортер на Лени Кравиц. Изложбите пристигат у нас благодарение на фондациите “Америка за България” и „Мусиз“, в партньорство с VIVACOM.

Lenny Kravitz © Leica Gallery Wetzlar

Превърнах нещо, което би могло да бъде страшно дразнещо, в нещо интересно, в предизвикателство - казва за FLASH самият Лени Кравиц. Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно към тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка”, споделя Лени.

Той разказва, че когато бил още дете, често се случвало да си играе с „Лайка“-та на баща си, тогава кореспондент във Виетнам. Преди няколко години негов приятел фотограф му дава камерата си, за да снима. Тя се оказва модел на „Лайка“, която залива Кравиц със спомени за детството и баща му. Лени Кравиц решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално или не обаче, светът около него също го снима!

Вместо да се ядосвам, че не мога да се разхождам спокойно и да снимам, аз фотографирах каквото беше пред очите ми. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот, който стои пред теб. Затова започнах да снимам хората, които снимат мен, това се превърна в танц, в игра“, казва музикантът и фотограф.

© Lenny Kravitz, OstLicht Gallery Vienna

От компанията „Лайка“ се свързват със звездата и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата Leica M-P Correspondent. Дизайнът е дело на Кравиц и неговата компания Kravitz Design, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Лени и камерата, която ползва като военен кореспондент във Виетнам и която в крайна сметка той подарява на сина си, когато навършва 21 години.

Дизайнът е старомоден, но притежава всички модерни технологии. Визията му е специално обработена, за да изглежда употребяван с изхабен корпус и обектив.

“Харесвам нещата с история, които имат живот и какво да разкажат”, коментира Лени, като допълва, че винаги се чувства по-комфортно, използвайки винтидж дрехи, обувки, китари, фотоапарати и т.н.

Ascension ще покаже и фотографиите на дългогодишния приятел на музиканта Матю Битън. Фотографът застава от другата страна на обектива и ни представя интимни моменти от всекидневието на рок звездата на сцената, на път и когато си почива. По този начин FLASH и Ascension се обединяват, за да представят гледните точки за живота на музиканта отвън и отвътре в един цялостен спектър. Експозицията FLASH на Лени Кравиц дебютира през март миналата година в галерия Leica, Лос Анджелис. Изложбата в София се осъществява със съдействието на галерия OstLicht, Виена.

Събитието е шестата изложба от платформата „Майстори на фотографията“, която показа работите на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи – като Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс. Всички експозиции бяха представени пред българската публика във VIVACOM Art Hall.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser