Преминете към основното съдържание

Лесно ли се пише за страстта и живота?

На този и на още въпроси отговаря младата българска писателка, Алеона де Кама, в книгата си "Страст за живот" и в интервюто, което тя даде за ELLE
© lovebook.bg

Алеона де Кама, българската писателката, която нахлу смело в творческите среди след невероятния успех на първия си роман „Избирам теб, ЛЮБОВ“, отново е обърнала поглед към поривите на душата. Втората й книга „Страст за ЖИВОТ“ разказва вълнуващата история на млада жена, която се изправя пред тежка житейска ситуация. Именно тя я кара да се вгледа в миналото си и в допусканите грешки, за да може да преосмисли и преначертае бъдещето си. Но още за книгата ни разказва самата Алеона де Кама в това интервю.

Алеона де Кама, как успя за две години да напишеш и издадеш два романа, и то страхотни!

Ето че успях. Не съм се съмнявала. Много обичам да пиша. Лесно се вдъхновявам и имам няколко идеи за книги, които сякаш съм сигурна, че ще успея да осъществя. Втората е вече факт, а вече нямам търпение да започна третата.

Поздравления за втората ти книга „Страст за ЖИВОТ“! Разкажи ни малко повече за нея, какво те вдъхнови?

Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. Вдъхновението си го нося вътре в мен и не ми е изобщо трудно да го подпалвам, когато искам. Живея пълноценно, обичам да се потапям в ситуациите, с които ме среща животът и събирам такъв мащабен ресурс от неща, които искам да споделя, че то просто се излива. А изглежда и имам да давам.


НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ КНИГИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕТЕ


Как реши да предприемеш тази огромна крачка и да се захванеш с втори роман?

Наистина не ми беше трудно. За мен писането е като дишането. Необходимост да съществувам. Изразяване. Реализация. Но не като професионална реализация, а по-скоро като личностна такава.

Главната героиня в романа ти е в драматичен житейски момент. Защо човек трябва да преживее толкова трудно събитие, за да започне да живее истински?

Не трябва! От нас зависи, по кой път ще поемем да учим. Но животът е едно училище при всички положение. Нужно е да вървим напред, нагоре, нанякъде. Нужно е да се движим. Обикновено, когато спрем, тогава умираме. И не говоря за физическата смърт, а за смъртта на всичко, което ни кара да се смеем, да се наслаждаваме, да сме цялостни и жизнени. Има хора, които няма нужда да бъдат удряни, за да развиват ума си, тялото, духа. Те просто го правят, защото имат нужда от това. Има други, които сякаш ги е страх повече.

© lovebook.bg, Алеона де Кама

Какво е посланието ти към младите?

Посланието ми към всички е да живеят, а не просто да съществуват. Да спрат да чакат някой и нещо да дойде и да ги събуди, защото те вече са будни и денят минава. Намерете онова, което ви вълнува истински, което ви кара да бъдете любопитни, да имате желание да научите още, да се свържете с другите и просто направете първата крачка. Оттам със сигурност ще се намери следващото нещо, което ще ви помогне по пътя, което ще ви посочи посоката. Вашата посока.

Лесно ли се пише за страстта и за живота ?

Лесно се пише за онова, което те вълнува. Лесно се пише за онези теми, които са ти познати, които са ти интересни на теб самия. Лесно се пише, когато се отпуснеш и си позволиш да излязат от пръстите ти дори и думи, които са далечни за теб, странни, стряскащи дори. А колкото повече позволяваме, толкова повече ни се позволява.

Коя е твоята страст?

Моята страст е живеенето и обичането. Влагам страст във всичко. Ако се усетя, че спирам да влагам страст в нещо, не ми трябва много да го пусна и то да изтече от живота ми. Страстта е барометър за мен - мое ли е или чуждо, време ли е или отдавна тази страница е затворена. И ако е така просто затварям очи, вдишвам и протягам ръка за следващото ми вдъхновение с отворено сърце и с доверие в процеса.


ДОМАШЕН ХЮГА КЪТ ЗА ЧЕТЕНЕ


Накрая на книгата има осем съвета за щастлив и пълноценен живот. Ти самата спазваш ли ги всеки ден, кое е правилото, което не пропускаш да си напомняш независимо от всичко?

Истината е, че е предизвикателство. Динамиката при мен е огромна. Така съм си го избрала. А за повечето от тези неща човек има нужда от бавно случване. Много обичам бавната скорост - на всичко. Носи ми истинско наслаждение. Предизвикателство е, но се уча да интегрирам дори и бавното в бързото. И често си чета списъка от книгата. Уча се от него. Припомням си.

Да очакваме ли и трети роман след още една година?

Със сигурност ще има трети роман. Но не бих си сложила такова ограничение. Внимавам какво мисля и какво говоря. Може да бъде и по-скоро, може да бъде и по-далеч. Това не трябва да е водещото. Важно е да се насладя на процеса. 

Къде може да открием „Страст за ЖИВОТ“?

Книгата се разпространява он-лайн – през сайта на lovebook.bg. Оттам могат да се купят и двете ми книги. Като идеята е този вид разпространение да ми позволи да имам по-голяма свобода и да можем да осъществяваме по-голяма интерактивност с читателите. Приготвили сме много интересни кампании, изненади и още много възможности читателите да вземат участие чрез своето творчество в най-различните му форми.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser