
Знаете ли, че динята съдържа между 50 до 100 пъти повече ликопен, в сравнение с домата? И нищо не пречи да освежим гаспачото с нея!
Продукти:
- 500 г диня
- 2 домата
- 1/2 краставица
- 1 червена чушка
- 1/2 глава лук
- 1 люта чушка (по желание)
- 1 с. л. оцет
- 1 с. л. зехтин
- 1/2 връзка прясна мента
- сол и черен пипер (на вкус)
Приготвяне:
Доматите се бланшират за няколко секунди в гореща вода. Изплакват се със студена и ципата им се отстранява. Режат се на две, за да се отстрани и вътрешността им (семките). Месестата част се нарязва на ситно, заедно с останалите зеленчуци.
Отделят се към 100 г от динята, които накрая се използват като резени за украса. Останалата диня се пасира със зеленчуците, ментата и зехтина. В някои вариации краставицата се заменя с авокадо, добавя се босилек, дори лимон, а лютата чушка се замества от 1 ч. л. табаско.
Ако сместа се получи прекалено гъста, се разрежда с вода. Подправя се със солта, черния пипер и оцетът. Сервира се охладена.