Преминете към основното съдържание

Летен прочит на гаспачото: пикантно и динено

Знаете ли, че динята съдържа между 50 до 100 пъти повече ликопен, в сравнение с домата? И нищо не пречи да освежим гаспачото с нея! Продукти: 500 г диня 2 домата 1/2 краставица 1 червена...
© iStock

Знаете ли, че динята съдържа между 50 до 100 пъти повече ликопен, в сравнение с домата? И нищо не пречи да освежим гаспачото с нея!

Продукти:

  • 500 г диня
  • 2 домата
  • 1/2 краставица
  • 1 червена чушка
  • 1/2 глава лук
  • 1 люта чушка (по желание)
  • 1 с. л. оцет
  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 връзка прясна мента
  • сол и черен пипер (на вкус)

Приготвяне:

Доматите се бланшират за няколко секунди в гореща вода. Изплакват се със студена и ципата им се отстранява. Режат се на две, за да се отстрани и вътрешността им (семките). Месестата част се нарязва на ситно, заедно с останалите зеленчуци.

Отделят се към 100 г от динята, които накрая се използват като резени за украса. Останалата диня се пасира със зеленчуците, ментата и зехтина. В някои вариации краставицата се заменя с авокадо, добавя се босилек, дори лимон, а лютата чушка се замества от 1 ч. л. табаско.

Ако сместа се получи прекалено гъста, се разрежда с вода. Подправя се със солта, черния пипер и оцетът. Сервира се охладена.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser